Tallinki juhiks sai Paavo Nõgene, suurosaluse müük peatati (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene
Paavo Nõgene Foto: Erlend Štaub

Börsifirma Tallink Grupp ASi juhiks tõusis üllatuslikult kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. Lisaks andis ettevõte teada, et suvel käima läinud strateegilise osaluse müük on peatatud. 

AS Tallink Grupi nõukogu võttis tänasel nõukogu koosolekul vastu otsuse, mille kohaselt valiti kontserni juhatuse liikmeks ning nimetati uueks juhatuse esimeheks alates 1. maist Paavo Nõgene. Juhatuse senine esimees Janek Stalmeister jätkab Tallinkis tegevust juhatuse liikmena. 

«Tallink Grupp on väga tugev rahvusvaheline ettevõte, mille tulemused räägivad enda eest ise. Tänane nõukogu otsus ning uue juhatuse esimehe Paavo Nõgene ametisse nimetamine tugevdavad nii meie tänast positsiooni kui ka meie tuleviku väljavaateid veelgi,» kommenteeris nõukogu otsust Tallinki nõukogu esimees Enn Pant. 

Maikuust ettevõtte juhiks liikuv Nõgene ütles kommentaaris Postimehele, et olles töötanud avalikus sektoris ja kultuurivaldkonnas 23 aastat, saab selline otsus sündida vaid siis, kui tehakse huvitav pakkumine. «Tallinki nõukogu sellise väljakutseid pakkuva ettepaneku tegi ning peale kaalumist otsustasin selle vastu võtta,» põhjendas ta avalikkuse jaoks mõneti ootamatuna tulnud ametivahetust.

Nõgese sõnul on Tallink väga suur, võimas ning väga suure potentsiaaliga rahvusvaheline ettevõte, kus töötavad oma valdkonna tippeksperdid. Tallinki tänastel koduturgudel elab ligi 20 miljonit elanikku, märkis Nõgene. «Annan omapoolse panuse, et Tallink oleks kasvav, väärtuslik ning hinnatud ettevõte nii tänastel koduturgudel kui mujal maailmas,» lubas ettevõtte uus juht.

Kultuuriministeeriumi kantslerina töötab Nõgene alates 1. jaanuarist 2013. Enne seda töötas ta Vanemuise teatri juhina, teatri peaprodutsendina ning oli tegev eraettevõtluses. Paavo Nõgene on lõpetanud Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala.

Ministeeriumi kantslerina on Nõgene hetkel ka Eesti Rahvusringhäälingu, Rahvusooper Estonia nõukogu liige ning SA Eesti Kunstimuuseum, SA Eesti Kontsert, SA Eesti Draamateater, SA Teater Vanemuine, SA Eesti Filmi Instituut nõukogu esimees. Lisaks kuulub ta hasartmängumaksunõukokku.

Tallinki nõukogu esimeest Enn Panti ja peatselt ettevõtte juhina ametisse asuvat Paavo Nõgest on varasemalt sidunud ka huvi Eesti tennise toetamise vastu. Näiteks on nad kaasa elanud Eesti esitennisisti Anett Kontaveiti edusammudele.

Paavo Nõgene (vasakult teine) ja Enn Pant (vasakult neljas) elamas kaasa Anett Kontaveidi mängule 18. juuni 2017
Paavo Nõgene (vasakult teine) ja Enn Pant (vasakult neljas) elamas kaasa Anett Kontaveidi mängule 18. juuni 2017 Foto: www.facebook.com/anettkontaveit.tennis

Strateegilise osaluse müük on peatatud

Enne uuest juhist teatamist tegi Tallink avalikuks aga vaat et veelgi suurema uudise. Krüptiline pressiteade ütles, et firma nõukogu otsustas lõpetada 2017. aasta juulis alustatud protsessi Tallinkile võimalike strateegiliste valikute leidmiseks.

Sisuliselt tähendab see seda, et kui vahepeal oli Eesti ühe võimsama ettevõtte strateegiline osalus müügis, siis nüüdseks on see peatatud. Lisaks arutati selle üle, et laevafirma võib Tallinna börsilt lahkuda. 

Kuna ettevõte rohkem selgitusi suvel ei andnud, jäi väikeinvestoritel toona üle spekuleerida, mis täpselt edasi saab. Võimalik oli mitu variant: oma osa müüb Infortar või müüvad oma osa Citigroupi ja selle erakapitalifondiga seotud ettevõtted ehk Baltic Cruises või müüvad mõlemad.

Möödunud aasta lõpus kirjutas meediakompanii Acuris (endine Mergermarket Group), et Läänemere suurima meretranspordifirma Tallink müügikava on muutunud juba konkreetseks, dokumentatsioon võimalikele pakkujatele on välja saadetud ning juba on sõlmitud mõned mittesiduvad kokkulepped.

Väljaande allikate sõnul pakkus Tallink huvi nii finants- kui ka strateegilistele investoritele. Loogilisteks pakkujateks oleksid klassikalised infrastruktuuriettevõtetele spetsialiseerunud investeerimis- ja erakapitalifondid nagu Terra Firma, Arcus Infrastructure Partners ja First State Investments Londonis ning USA suur investeerimispank Morgan Stanley.

Täna õhtul tõmbas ettevõte aga kuulujuttudele vee peale. Juhatus lisas, et nad kaalusid erinevaid strateegilisi valikuid, eesmärgiga toetada Tallinki pikaajalist strateegiat ning arengut, kuid otsustasid selle peatada.

Tallink võtab protsessi tulemusena tehtud ettepanekuid ja saadud tagasisidet arvesse oma edasise tegevuse planeerimisel ja arendamisel, selgub kirjast. 

Tallinki suurim aktsionär on 38,03 protsendiga Infortar, mis kuulub Enn Pandile, Ain Hanschmidtile ja Kalev Järvelillele ning hulgale väikeaktsionäridele.

23,7 protsenti Tallinki aktsiatest kuulub Citigroupi süsteemis olevatele erakapitalifondiga seotud ettevõtetele Baltic Cruises Holding (BCH), Baltic Cruises Investment (BCI) ja Citigroup Venture Capital International Growth Partnership (CVCI).

Ülejäänu Tallinkist kuulub väikeaktsionäridele.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles