Maksuekspert: Google'i maksustamise mõjusid võime esimesena näha Tapa linnas (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis ei pea digimaksu kehtestamist Facebookile ja Google’ile eriti innovatiivseks lahenduseks. Pigem võib Eesti sellest kaotada ja esimesena näeme me seda Tapa linnapildis, leidis maksuekspert.

Kolmapäeval tuli Euroopa Komisjon välja ajutise plaaniga, kuidas suurtele internetifirmadele, kes seni Euroopas eriti makse ei tasu, päitsed pähe panna. Hädaabi lahendus näeb ette seda, et firmad nagu näiteks Google, Facebook ja Amazon hakkavad maksma 3 protsenti oma käibelt Euroopa Liidu riigile, kus nad tulu teenivad.

Lasse Lehis ütles, et maksumaksjate liidul pole ses küsimuses ametlikku seisukohta, aga tema enda hinnangul pole digimaksu puhul tegemist mingi erilise innovatiivse lahendusega. Tema sõnul on see kõige tavalisem tollimaks, mida maksunduse ajaloos tuntakse juba aastatuhandeid. «Kogu erinevus on selles, et seni on osatud tollimaksuga maksustada kaupade importi, nüüd siis võeti nõuks ka teenuseid maksustada,» ütles ta.

Laiemas plaanis hindas Lehis, et digimaks on vaid üks episood Euroopa Liidu ja USA vahelisest kaubandussõjast, mis tuletab meile meelde, et maailma ajaloos on alanud taas periood, kus globaliseerumisest ja piiriülesest koostööst ollakse väsinud ja paljud tahavad taas natuke aega omaette olla.

Lehis lootis, et Eesti poliitikud, kes digimaksu kehtestamise nimel Saksamaa ja Prantsusmaa eelarvetulude kaitseks välja astusid, annavad endale ka aru, mida tähendab USAga vastuollu minek Eesti julgeolekule.

«Ei ole ju suur sõjasaladus, kuidas NATO Euroopa partneritel on lood 2 protsendi riigikaitsekulude reeglist kinnipidamisega ja mida sellest teisel pool ookeani arvatakse,» ütles Lehis. «Seetõttu julgen ennustada, et kõige kiiremini võib uue digimaksu mõjusid Eestis näha Tapa linnapildis,» viitas maksuekspert sellele, et just USA on saatnud Tapale palju sõjatehnikat ja sõdureid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles