Raskustes mänguasjapoodide keti asutaja suri

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President George H. Bush ja mänguasjakuningas Charles Lazarus 1992. aastal.
President George H. Bush ja mänguasjakuningas Charles Lazarus 1992. aastal. Foto: /AP

Raskustesse sattunud tuntud mänguasjapoodide keti Toys R Us looja Charles Lazarus suri eile. See on vaid nädal pärast uudist, et ettevõte paneb USA turul kõik poed kinni.

94-aastaselt lahkunud Lazarus, kes viimasel ajal polnud enam poeketi osanik, alustas Toys R Usiga juba aastal 1948. Ta lootis, et sõjajärgne beebibuum kasvatab nõudlust mänguasjade ja lastekaupade järele.

Toys R Usi ketti varem juhtinud Michael Goldstein ütles, et Lazarus oli mänguasjaäri isa. «Ta armastas mänguasju ja tundis neid läbi ja lõhki,» rääkis Goldstein.

Ettevõte ise ütles ametlikus teadaandes, et viimasel ajal on neile palju halbu uudiseid tulnud, kuid kõige kurvem on Lazaruse surm.

Tõsi ta on, alles möödunud nädalal andis mänguasjapood teada, et paneb suurte võlgade ja üle pea kasvanud konkurentsi tõttu vähemalt USAs uksed kinni.

Kõrvuni võlgades

Toys R Us sulgeb Ameerika 735 poodi ja koondab umbes 31 000 töötajat. Ettevõtte praegune juht Dave Brandon ütles avalduses, et ta on väga pettunud, kuid nad lihtsalt ei suuda oma finantskohustusi enam täita ja peavad tegevuse lõpetama. 

Kanada, Aasia ja Euroopa kauplused loodetakse tema sõnul veel päästa. Pole veel teada, kas need reorganiseeritakse või müüakse maha. Samas teatas ettevõte ka Suurbritannia poodide sulgemisest. 

Mänguasjapoodide kett on partneritele võlgu umbes 5 miljardit eurot, mis kasvab iga kuuga. 

Legendaarse firma põrmu langemise taga on ühelt poolt vilets majandamine. Teisalt tuuakse välja ka universaalsete kaubandushiiglaste nagu Walmart ja Amazon pealetungi, mis spetsialiseerinud jaemüüjatelt turu käest võtavad. 

Toys R Us müüs mänguasju, jalgrattaid, videomänge ja sünnipäevakingitusi. Kett oli eriti populaarne beebibuumerite hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles