USA-Hiina kaubandussõja oht šokeeris börse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplemine New Yorgi börsil.
Kauplemine New Yorgi börsil. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kartused, et puhkemas on suuremat sorti kaubandussõda, aga lisaks ka probleemid tehnoloogiasektoris ja ees ootav intressimäärade võimalik tõus kukutasid eile korralikult nii USA aktsiaturge kui ka täna hommikul Aasias.

Kuni selle aasta alguseni pole investorid intressimäärade tõusu ja kaubandussõja ohtu eriti tõsiselt võtnud. Kuid märgid, et intressimäärad võivad tõusta palju kiiremini kui varem oodati koos Donald Trumpi algatatud kaubandussõjaga, taasvallandas turgudel volatiilsuse ja aktsiahindade languse.

Aktsiaturud on kerkinud nüüd juba üheksa aastat järjest ning vähemalt osa investoreid kardavad, et edaspidi nii hästi ei lähe.

«Panused on muutunud kõrgemaks ja suuremaks ning niimoodi turg arvab,» ütles The Wall Street Journalile Euroopa suurima varahaldusettevõtte Amundi Pioneer USA investeeringute juht Ken Taubes. Investorid kardavad, et imporditollide väljakuulutamine Donald Trumpi poolt põhjustab vastusamme, mis viib lõppkokkuvõttes majanduskasvu aeglustumiseni.

Maailma enimjälgitav aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus eile 2,9 protsenti 23 957,89 punktini, laiemat turgu peegeldav S&P 500 indeks langes 2,5 protsenti. Nii suur oli USA börside langus viimati 8. veebruaril, mil börsiindeksid läksid korrektsiooni.

Aasia turgudel olid langused veel suuremad. Jaapani börsiindeks Nikkei kukkus 5,8 protsenti, Hongkongi börsi Hang Sengi indeks 3,4 protsenti ja Shanghai börs neli protsenti.

Langusega on alustamas börsipäeva ka Euroopa börsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles