SUUR ÜLEVAADE Kes on oma firma müügist enim raha saanud Eesti ettevõtja?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ettevõtete müük.
Eesti ettevõtete müük. Foto: graafika: Alari Paluots

Eesti kapitalistid ei kipu oma elutööd järgnevatele põlvkondadele jätma, vaid pigem rahaks kasseerima ehk ettevõtted ja/või osalused ära müüma. Värskelt erastatud ja asutatud ettevõtete või nende osaluste müügid algasid juba üheksakümnendate aastate lõpul, Vene kriisi puhkedes. Eri põhjustel on välisomanikele läinud kunagi meie tööstuse lipulaevaks nimetatud Norma, Eesti ettevõtluse kroonijuveel Hansapank ning nüüd on välisomanike kätte minemas ka kasiinokompanii Olympic EG.

Suuromanike Armin Karu ning Jaan Korpusovi on aktsiate müügi erakapitalifirmale Novalpina Capital juba kokku leppinud ning nad peaksid saama osaluse müügist vastavalt 136 ja 55 miljonit eurot. Tegemist on ülekaalukalt suurimaga summa, mida Eesti ettevõtjad on oma firmade või osaluste müügist teeninud on.

Kui üheksakümnendate aastate lõpus ja sajandivahetusel toimunud müükide eest saadud summad tundusid toona küll meie jaoks suurte summadena, siis täna ja toona ka ülevõtjate seisukohast lähtudes olid summad üsna tagasihoidlikud. Selle sajandi müügitehingud tõid meie ettevõtjatele aga juba märkimisväärseid summasid ulatudes kümnetesse ning nagu öeldud, Armin Karu puhul sadadesse miljonitesse eurodesse.

Toome siinkohal Eesti ettevõtete suurimad müügitehingud ja hindame, kui palju müügitulust Eesti ettevõtjatele laekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles