Balti riigid ja Poola lubasid elektrisüsteemi ühildamises juuniks kokku leppida

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide ja poole juhid ning Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker neljapäevasel kohtumisel.
Balti riikide ja poole juhid ning Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker neljapäevasel kohtumisel. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Balti riikide ja Poola juhid ning Euroopa Komisjoni president kinnitasid neljapäevasel kohtumisel pühendumust Balti riikide elektrisüsteemi sünkroniseerimisele Kesk-Euroopaga aastaks 2025.

Lisaks lubasid riigi- ja valitsusjuhid pingutada, et jõuda juunis kokkuleppele parimas ühilduvuse lahenduses ning veel sel aastal alustada sellele strateegilisele projektile rahastuse taotlemist Euroopa Liidu eelarvest.

«Eesti, Läti ja Leedu elektrisüsteemi ühildamine Euroopaga vähendab meie energiasõltuvust Venemaast ning tagab elektrivarustuskindluse. Soovime investeerida võrgutugevdustesse ning Eesti ja Läti vaheliste elektriühenduste uuendamisse,» selgitas peaminister Jüri Ratas.

Praegu viivad Balti riikide ja Poola elektri põhivõrguettevõtted läbi uuringuid sünkroniseerimise võimaluste kohta. Suveks valmivad uuringud annavad täpsema ülevaate projekti võimalike lahenduste ja investeerimisvajaduste kohta.

Varasemalt on Euroopa sünkroonalasse liikunud Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia (1995. aastal) ning Rumeenia ja Bulgaaria (2002. aastal).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles