Riigikogu võttis vastu seaduse Tallinna Sadama börsile viimiseks

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Riigikogu kiitis tänasel istungil heaks valitsuse algatatud riigivaraseaduse muutmise seaduse, mis on seotud ASi Tallinna Sadam ja ASi Enefit Green aktsiate börsil noteerimise ettevalmistamisega.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 77 Riigikogu liiget, vastu oli viis Riigikogu liiget.

Seletuskirjas märgitakse, et riik peab end teiste aktsionäridega samasse inforuumi taandama, et tal ei oleks aktsionärina teiste aktsionäride ees eelist. Seadusega tagatakse riigi osalusega börsil noteeritud äriühingute tegevuse kooskõla börsireeglitega ja kõigi aktsionäride võrdne kohtlemine.

Seadusega sätestatakse, et riigi osalusega äriühingu puhul, mille väärtpaberid on noteeritud börsil või mille noteerimiseks on esitatud avaldus, ei kohaldata neid riigivaraseaduse sätteid, mis on vastuolus väärtpaberiturul kehtivate äriühingu juhtimise, teabe avalikustamise ja erikontrolli tegemise nõuetega. Seni kehtinud seadus ei ole piisav, et tagada riigi osalusega börsil oleva äriühingu juhtimine väärtpaberituru reeglite järgi ja kõigi aktsionäride võrdne kohtlemine.

Seaduse järgi ei saa valitsus edaspidi küsida äriühinguga seotud otsuste tegemiseks äriühingu mitme aasta strateegiat ja finantsplaane. Samuti ei ole hea tava, et börsil oleva äriühingu iga-aastased dividendid otsustatakse valitsuse tasandil. Edaspidi ei ole riigil õigust äriühingu erikontrolli läbiviimiseks kasutada oma struktuuriüksust ega ministril õigust saada nõukogu koosolekute protokolle ja materjale, mida käsitletakse siseinfona. Kohaldada ei saa ka nõuet, et riigi osalusega äriühingute osalemise teistes äriühingutes peab otsustama üldkoosolek.

Seletuskirjas märgitakse, et riigil on 2017. aasta detsembri seisuga osalus 29 tegutsevas äriühingus.

Seadus jõustub 1. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles