Jaapan teatas soovist alustada kõnelusi vabakaubandusleppe üle Euroopa Liiduga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nekomimi- need Jaapanis loodud kassikõrvad reageerivad peakatte kandja ajulainetele ning liiguvad vastavalt neile.
Nekomimi- need Jaapanis loodud kassikõrvad reageerivad peakatte kandja ajulainetele ning liiguvad vastavalt neile. Foto: SCANPIX

Jaapan teatas reedel, et soovib alustada kõnelusi Euroopa Liidu (EL) ja Jaapani vahelise vabakaubandusleppe üle.
 

Peaminister Naoto Kan andis oma ministritele ülesandeks teha tööd reformide osas, mida EL nõuab. Näiteks tuleb eemaldada tollimakse ja liberaliseerida avalike hangete valdkonda.

Jaapan on EL-ile avaldanud survet, et too teataks ametlike kõneluste alustamisest Brüsseli üldkogul 27. ja 28. mail. Samuti on EL-i poolt tulnud signaale läbirääkimiste käivitamiseks.

Jaapani ja EL-i vaheline kaubandus on järjekindlalt näidanud tugevat ülejääki Jaapanile. EL on saareriigi suuruselt kolmas kaubanduspartner, Jaapan on Euroopa suuruselt viies kaubanduspartner.

Jaapani huvides on vabakaubandusleppega saavutada parem positsioon oma autodele ja elektroonikatoodetele EL-i turul.

EL soovib Jaapanilt, et viimane kaotaks tollimaksud, sealhulgas toidule. Samuti peaks Euroopa firmadel olema parem ligipääs Jaapani turule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles