Idufirma juht ennustab: see aasta saab äpimaksete osas olema murranguline

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äpimakse
Äpimakse Foto: Erakogu

Kuigi Eesti on oma e-lahenduste poolest igati eesrindlik, siis müügikohtades nutitelefonidega tasumine ei ole siiani veel väga laialt levinud. Siiski jõuavad kasutajateni peagi mitmed uuendused ja ka finantssektoris toimuvad muutused lubavad arvata, et äpi maksete osakaal suureneb sel aastal oluliselt, ütleb Eesti juurtega idufirma Paytailor tegevjuh Rode Luhaäär.

Viimaste aastate vältel on Eesti pangad, mobiili operaatorid ja ka kohalikud idufirmad üha enam elavdanud oma tegevusi mobiilsete rahakottide suunal. Üks soosivamaid tegureid on kindlasti see, et tänu avatud pangandusega seotud arengutele muutub äpiga tasumine oluliselt mugavamaks nii kasutajatele kui ka kaupmeestele.

Paytailori kaasasutaja ja tegevjuht Rode Luhaäär
Paytailori kaasasutaja ja tegevjuht Rode Luhaäär Foto: Maido Parv

Eesti juurtega idufirma Paytailor tegevjuht Rode Luhaäär kinnitab, et lisaks arutlusele ja katsetustele selles vallas on kindlasti üheks soosivaks teguriks ka PSD2 direktiiv, mis võimaldab kasutajal lihtsamini soovitud summat kaupmehele toimetada.

«Meie inimesed on juba harjunud Taxify ja Airbnb laadseid rakendusi kasutama, kus soovitud tehingute teostamiseks piisab äppi vaid pangakaardi lisamisest. Peagi muutub erinevate makse rakenduste kasutamine veelgi lihtsamaks, kuna äppi on võimalik maksmiseks ühendada ka oma pangakonto,» ütleb Luhaäär.

Seda, et mobiilse rahakotiga tasumine on tuleviku suund, annavad aimu nii Aasias kui ka Euroopas toimuvad arengud.

Näiteks teostatakse Hiinas läbi mobiilsete makseplatvormide makseid juba üle üheksa trillioni dollari aastas ning populaarseima makseplatvormi Alipay kasutajate baas on üle 520 millioni kasutaja.

Worldpay raporti kohaselt ennustatakse, et aastaks 2021 teostatakse globaalselt juba 45,9 protsenti kõigist digitaalsetest maksetehingutest läbi mobiilsete rahakottide.

Startup Estonia tegevjuhi Maarika Truu sõnul on näha mitmeid suurepäraseid arenguid idufirmade tegevuses ning Eesti juurtega finantstehnoloogia ettevõtted on saavutanud maailmas suurt edu. «Usun, et nii Eestis kui ka maailmas laiemalt võib ka äpi maksete osas peagi sündida uusi edulugusid,» lausub Truu.

Ta lisab, et kohalike idufirmadele annab tuult tiibadesse ka kohalik startup kogukond, mis tänu mitmetele edulugudele kannab endas juba edasi ka rahvusvaheliseks arenguks vajalikke kogemusi.

Kui finantstehnoloogia ettevõtete ja finantsasutuste koostöö vajalikkusest räägiti juba eelneva aasta lõpus, siis sel aastal on juba ellu viidud mitmeid ettevõtmisi nagu näiteks Garage48 Baltic Open Banking.

Startup Estonia eelmise aasta kogutud andmete põhjal on nii Eestis kui kogu Baltikumis enim investeeringuid kaasanud just finantstehnoloogia ettevõtted. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles