Läheb karmiks: Facebooki ootab Inglismaal läbiotsimine

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cambridge Analytica kontor Londonis
Cambridge Analytica kontor Londonis Foto: Kirsty O'Connor/AP

Suurbritannia teabevolinik Elizabeth Denham teatas otsusest pöörduda kohtusse, et otsida läbi andmelekkeskandaali sattunud Facebooki ja tema koostööpartneri Cambridge Analytica tööruumid.

Poliitkonsultatsiooni ettevõtet süüdistaks selles, et ta kasutas 50 miljoni Facebooki kasutaja isikuandmeid USA presidendivalimiste tulemuste mõjutamiseks. Selle juhtidel lasub ka kahtlus altkäemaksu eest poliitikute diskrediteerimises, kirjutab BBC.

Denham sooviv nüüd ligipääsu ettevõtte andmebaasidele ja serveritele, et leida tõendeid Facebooki kasutajate andmete lubamatu kasutamise kohta.

Facebooki juhil Mark Zuckerbergil tuleb aga asuda tõendeid andma Ühendkuningriigi parlamendikomisjoni ees.

Facebooki aktsia kukkus esmaspäeval peaaegu seitse protsenti, pühkides firma väärtusest minema ligemale 37 miljardit dollarit. Suure kukkumise taga on justnimelt reedel ilmsiks tulnud andmeskandaal.

Facebook tunnistas reedel, et andmeanalüüsi firma Cambridge Analytica, mille asutasid Trumpi endine abiline Steve Bannon ja konservatiivne vabariiklane Robert Mercer, omas ligipääsu üle 50 miljoni Facebooki kasutaja isiklikele andmetele, mida nad üritasid kasutada USA presidendivalimiste mõjutamiseks Donald Trumpi kasuks.

Facebooki sõnul andsid nad kunagi Cambridge'i ülikooli psühholoogia professorile Aleksandr Koganile loa pääseda ligi nende kasutajate andmetele, kes laadisid alla tema mobiilirakenduse «thisisyourdigitallife». Rakendus võimaldas kasutajatel teha isiksuse testi, kuid andis professorile asukohaandmed ja ülevaate sellest, mida kasutajaid «like'sid».

Vaatamata sellele, et Kogani küsitlust tegid ainult 270 000 inimest, pääses ta ligi enam kui 50 miljoni inimese andmetele, sest Facebook lubas tal saada ka küsitluse täitnud isikute sõprade andmed. Facebooki regulatsioonide järgi oli see toona lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles