IPOs osalenud Olympicu aktsionärid on täna plussis vaid tänu dividendidele (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armin Karu.
Armin Karu. Foto: Eero Vabamägi

Kasiinokompanii Olympic EG aktsia hind on täna aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) hinnast madalam, aga osalejate investeering on täna plussis tänu dividendidele.

Olympicu IPO-l osales veidi üle 4500 investori. Finantskriisi ajal langes nende arv 2500-le, mille järgi võib oletada, et IPOl osalenute aktsionäride arv, kes on hoidnud väärtpabereid tänaseni, võib olla umbes 2000 ringis.

Olympicu aktsiate avalik esmaemissioon, mis toimus 2006. aasta oktoobris, märgiti enam kui seitse korda üle. Emissiooni kogumahuks kujunes 1,124 miljardit krooni (72 miljonit eurot), aga sooviavaldusi oli 7,5 miljardi krooni (479 miljoni euro) väärtuses.

«Tegemist on ajaloolise tulemusega - ligikaudu 7,5 miljardi krooni mahus ostusoove ei ole seni ühegi Balti ettevõtte aktsiaemissiooni käigus laekunud,» kommenteeris toona esmaemissiooni tulemusi Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind, kes oli IPO peakorraldaja.

Vähem kui 725 aktsiat märkinud said kõik soovitud väärtpaberid, kes rohkem märkisid, said vähem.

IPO märkimishinnaks kujunes 73 krooni (4,66 eurot aktsia),  mis tegi 725 aktsia märkija investeeringu suuruseks 3378,5 eurot. Kuna 2007. aasta mais tegi Olympic fondiemissiooni, mille käigus iga aktsia kohta emiteeriti veel üks, mis tähendab, et aktsiate arv kahekordistus ja emissiooni korrigeeritud hind on 2,33 eurot.

Olympic EG aktsionäridele tehakse ülevõtmispakkumine hinnaga 1,9 eurot aktsia, mis on emissioonihinnast 18,5 protsenti madalam ja 725 IPO-l märgitud aktsia, mille arv on tänu fondiemissioonile 1450-ni, väärtus on langenud 2755 euroni. See tähendab, et selle investeeringu väärtus on kahanenud 623,5 euro võrra.

Investorite õnneks on Olympic olnud päris hea dividendimaksja. Kogu börsioleku aja jooksul on Olympic EG maksnud omanikutulu kokku 84 senti aktsia kohta, mis teeb IPO-l osalenud aktsiate kohta kokku 935,25 eurot. Kogu investeeringu väärtus (aktsiate väärtus pluss dividendid) on täna 3690,25, mis tähendab tulu 311,75 eurot ehk 9,2 protsenti (keskmine aastane tootlus jääb seega alla ühe protsendi).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles