Korpusov ja Karu müüsid massiivselt aktsiaid ka kriisi ajal

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Korpusov (vasakul) ja Armin Karu
Jaan Korpusov (vasakul) ja Armin Karu Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/EMF

Eile teatas Olympic EG, et kasiinokompanii suuromanik Armin Karu müüb 68,4 miljonit ettevõtte aktsiat ja suuruselt teine suuromanik Jaan Korpusov 28,8 miljonit aktsiat erakapitalifirmale Novalpina Capital hinnaga 1,9 eurot aktsia. Omanikud teenivad tehingult vastavalt 136 ja 55 miljonit eurot. Mõlemad suuromanikud müüsid massiivselt neile kuulunud aktsiaid ka finantskriisi ajal üritades samal ajal jätta muljet, et on hoopis ostmas.

2009. aasta septembris tuli Äripäeva anonüümne vihje, et Olympic EG toonane finantsjuht Andri Avila (praegu on Avila Eesti Energia finantsjuht) ostab ettevõtte aktsiaid. Finantsinspektsiooni andmebaasist selgus tõesti, et Avila oli 8. septembril ostnud oma ettevõtte Geoplast kaudu 130 000 Olympic EG aktsiat.

Paraku ei olnud tegemist Avila aktsiaemissiooniga, vaid katsega mõjutada meediat ja sellega ka aktsionäride meelsust, sest samal päeval müüsid Olympicu suuromanikud Armin Karu ja Jaan Korpusov kokku seitse miljoni aktsiat. Suuromanikud olid selleks ajaks müünud aktsiaid peaaegu terve kuu võõrandades kokku 15 miljonit väärtpaberit. Investorid olid toona ettevõtte suhtes usalduse peaaegu täielikult kaotanud ning aktsia hind liikus oma lühikese börsiajaloo madalaimal tasemel. Millegipärast usuti, et väike uudis finantsjuhi aktsiaostust võib usalduse taastada.

Mis aga veelgi hullem, paar nädalat hiljem müüs Avila needsamad 130 000 aktsiat maha ja teenis paarsada tuhat krooni (13 000 eurot) kasu. Börsi noteerimis- ja järelvalvekomisjon tegi OEGle selle eest ka hoiatuse.

Tegemist ei olnud esimene kord kui Olympicu suuromanikud müüsid aktsiaid, aga üritasid üldsusele jätta muljet, et hoopis ostavad.

2007. aasta 23. novembril ostis Jaan Korpusov 34 000 Olympicu aktsiat 124 100 euro väärtuses.

«Hind on ju väga soodne, sellepärast ostsin,» selgitas Korpusov sama aasta 5. detsembril  Eesti Eks­pressile. Hiljem ei möödunud paari nädalatki, kui Korpusov hakkas Olympicu aktsiaid aga massiivselt müüma. Detsembris müüs ta kahel päeval kokku 850 000 aktsiat kolme miljoni euro eest, kusjuures aktsia hind oli veel soodsam.

Korpusovi 2007. aasta  detsembris toimunud müügiga algaski suuromanike aktsiate massiivne müük mis lõppes 2010. aasta suvel. Alguses müüs ainult Korpusov, kusjuures 4,1 miljonit aktsiat müüs ka Armin Karule. Kokku müüs Korpusov sellel perioodil ära 12 miljonit aktsiat teenides müügilt 12 miljonit eurot. Armin Karu müüs kokku 12,7 miljonit aktsiat teenides üheksa miljonit aktsiat. Nagu öeldud, ostis Karu ka Korpusovilt 4,1 miljonit aktsiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles