Olympicu väikeaktsionärid: müügiotsusest veel suurem üllatus on madal müügihind (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OEG väikeaktsionärid (vasakult): Kalle Muuli, Remo Holsmer, Reet Hääl ja Jaak Roosaare
OEG väikeaktsionärid (vasakult): Kalle Muuli, Remo Holsmer, Reet Hääl ja Jaak Roosaare Foto: Fotokollaaž/Postimees

Kuigi Olympicu väikeaktsionärid said ka ettevõtte müügist teada täna hommikul koos ülejäänud avalikkusega, see iseenesest nende jaoks probleem ei ole. Küll aga ei ole suurem osa neist rahul müügihinnaga ja ootaks juba praegu kõrgemat aktsiate ülesostuhinda.

Kalle Muuli
Kalle Muuli Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

«Olympicu suuromanike otsus oma osa maha müüa tuli mulle üllatusena. Aga veelgi suurem üllatus on hind, millega nad on valmis oma vara müüma. 1,9 eurot aktsia eest on ülevõtmispakkumiseks minu meelest selgelt liiga vähe,» lausus tänahommikuse Olympic Entertainment Groupi (OEG) müügiuudise peale endine riigikogulane Kalle Muuli, kellele kuulub ettevõttes 0,0244-protsendiline osalus ehk 37 000 aktsiat.

«See on isegi vähem, kui oli uudise avalikustamise hetkel turuhind börsil. Aga kui suuromanikud nii tagasihoidliku hinnaga leppisid, ju siis pidi neil olema selleks mingi tõsine põhjus, mida mina ja avalikkus ei tea,» lisas täna keskkonnaministri nõunikuna töötav Muuli. Küll aga ütles, et praegune pakkumine ei ole tema jaoks piisavalt atraktiivne, et aktsiad müüma hakata.

«Kui müüksin, oleksin ma küll kindlalt plussis, kuna armastan aktsiaid osta odavalt, aga ma ei ole spekulant, ma ei osta aktsiaid mõneprotsendilise kiire kasumi teenimiseks. Ma olen investor ja Olympicul on minu silmis palju suurem väärtus kui ainult 1,9-eurone aktsiahind,» lausus Muuli, kellel jääb hetkel mulje, et väikeaktsionäridele püütakse Tallinna börsil taaskord mütsi pähe tõmmata. 

Hoidis hea dividendipoliitika pärast

Rahulolematust väljendavad ka terve rida teisi väikeaktsionäre. «Ega ta rõõmustav sõnum ei ole,» tunnistas olümpiavõitja Jaan Talts, kellele kuulub OEG-s 0,0564-protsendiline osalus ehk üle 85 000 aktsia. «Väikeaktsionärid on seda aktsiat ostnud ja viimasel ajal hoidnud ikkagi dividendi pärast. See on nagu kõrvakiil meile,» põhjendas ta.

Jaan Talts
Jaan Talts Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

«Viimastel aastatel see hind ei ole ju kasvanud ka. Ma olen kuulnud, et nii mõnigi - ka ma ise -, on mõelnud müügi peale, samas kui makstakse dividende korralikult, siis ei tasu ka müüa,» lisas Talts. Kui aga ettevõtte müügi tõttu jääb nüüd väikeaktsionäridel 6-7protsendiline dividend saamata, siis see tekitab küll tuska.

«Võib öelda piltlikult, et karud (viide suuromanikule Armin Karule - toim) on üldse sellised loomad, kes käituvad natuke ootamatult ja see oli ka natuke ootamatu. Kui karu on börsil juba, siis on börsil ka ootamatud üllatused,» tõi Talts võrdluse. Küll aga kinnitas ta, et esialgu oma aktsiaid ta müüma ei torma. «Kiirustada minu meelest ei ole mõtet.»

Remo Holsmer
Remo Holsmer Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu liige Remo Holsmer, kellele kuulub Olympicus 0,0175-protsendiline osalus ehk üle 26 000 aktsia, ütles, et tema jaoks tuli müügitehing uudisena. «Sain sellekohase teate täna hommikul.»

Ka märkis Holsmer, et kuigi suuromanike otsus on kindlasti kalkuleeritud, oleks ta ise eelistanud sobivatel tingimustel ettevõtte laienemist. «Järelikult mõistlike võimalusi polnud ja otsustati müüa,» pakkus ettevõtte väikeaktsionär.

Olympicus 64-protsendilise enamusosaluse omandav investeerimisettevõte Odyssey Europe on juba öelnud, et teeb ülevõtmispakkumise kõigile aktsionäridele hinnaga 1,9 eurot aktsia kohta.

Nende endi sõnul on 3,26 protsenti kõrgem kui OEG aktsiate viimase kuue kuu tehingute hindade kaalutud keskmine börsihind. Holsmer märkis aga, et sisuliselt on tegu ikkagi börsi turuhinnaga ja ülevõtmisega senistele aktsionäridele preemiat ei maksta. 

Ei meeldi, et kasum jäetakse ostjale

«Aktsionärina ootaksin loomulikult ma kõrgemat hinda. Arvestades viimaste aastate jooksul kujunenud dividendipoliitikat (2011. aastast alates 10 senti/aktsia kohta, 2016.aastal 15 senti/aktsia kohta) ja ka eelmisel aastal teenitud 30,6 miljoni eurost puhaskasumit, on ebameeldivaks uudiseks, et eelmise aasta kasum jäetakse ostjale,» põhjendas ta.

Holsmer märkis, et tema jaoks on küsimus veel ka, kas müügitehingu puhul on nii suur- kui väikeaktsionäride huvid võrdselt kaitstud. Kuivõrd ülevõtmispakkumise periood on kuni 2. maini, siis oma edasised sammud otsustab ta mõne aja pärast. 

Jaak Roosaare
Jaak Roosaare Foto: TV3

OEG väikeaktsionär on ka investor ja «Rikkas Saamise Õpiku» autor Jaak Roosaare, kellele kuulub ettevõttes 0,0198-protsendiline osalus ehk 30 000 aktsiat. Tema jaoks tuli Olympicu ostutehing üllatusena. «Mina ei osanud seda küll ette näha,» ütles Roosaare. 

Ka ei ole ta veel enda aktsiate osas otsust langetanud, sest sarnaselt Holsmeriga leiab temagi, et 1,9 eurot aktsia kohta on madal hind, kuna saamata jääb ka dividend. «Mul hetkel müügiga kiiret ei ole, 1,9 eurot aktsia kohta on nüüd hinnapõrand ja sellest hind alla ei kuku. Küll aga jääb õhku võimalus, et tehakse veel mingi kõrgem pakkumine. Kellel aga raha kohe vaja, siis saab juba täna müüa hinnaga 1,905 eurot otse turgu,» rääkis Roosaare. 

Küll aga ütles ta, et kuna koos ostutehingu avalikustamisega öeldi, et OEG lahkub börsilt, siis juba likviidsust silmas pidades on mõttekam aktsiad pigem maha müüa. Nii Roosaare kui Holsmer ütlesid ka, et nende jaoks on Olympicu ostja Odyssey Europe tundmatu ettevõte, kellele nad täna hinnangut anda ei oska.

«Mul on pikaajalised positsioonid ja ma isegi ei jälgi seda,» ütles ettevõtja Reet Hääl tänahommikuse uudise peale, et OEG läheb müüki ning lahkub börsilt. Talle kuulub ettevõttes 0,0066-protsendilise osalus ehk 10 000 aktsiat.

Hea tootlusega aktsiaga kaasnevadki suuremad riskid

«Väikeaktsionäril ei ole asja sinna, et mõjutada ostjaid-müüjaid. Ta vaatab, mis ettevõtted on talle sobivad ja kui on sellised otsused, siis ostes aktsiaid peab ta olema sellisteks liigutusteks valmis. See ei ole minu jaoks probleem,» lisas ta.

Reet Hääl
Reet Hääl Foto: Toomas Huik

Küll aga ütles Hääl, et kui uus omanik teeb pakkumise ka väikeaktsionäride aktsiate ostuks, siis ta kindlasti kaalub nende müüki. «Kui tuleb sundost, siis võib-olla müün, ma mõtlen selle peale,» lausus Hääl, kes tavaliselt vaatab korra aastas oma aktsiaportfelli üle. Vastusena küsimusele, kas OEG müük oli mõnes mõttes juba etteennustatav, ütles ettevõtja, et tegelikult on kõik börsiettevõtted müügis. «Täpselt samamoodi Tallink või keegi teine.» 

Mis puudutab OEG viimaste aastate väljakutseid välisturgudel, siis ütles Hääl, et need on ettevõttel kogu aeg olnud. «Siin mõned aastad tagasi oli Ukrainasse suur minek ja siis kaotati kõik. See käibki asja juurde. See on suhteliselt hea tootlusega aktsia ja siis nii need asjad ongi - riskid on selle kõigega korrelatsioonis,» märkis ettevõtja. 

Seda seisukohta jagas ka Jaan Talts, kes ütles, et ettevõtte suuromanik Armin Karu on hästi ettevõtet laiendanud ja dividende hästi maksnud. «Neil Lätis ja Poolas olid probleemid, samal ajal nad laienesid Itaaliasse,» kirjeldas ta.

Olympicu väikeaktsionär on ka Eesti Panga asepresident Madis Müller, kellele kuulub ligi 11 000 aktsiat ehk 0,0072-protsendiline osalus, kuid tema ütles, et keskpanga asepresidendina ei ole tal kohane kommenteerida ühe börsiettevõtte väljavaateid.

OEG andis müügiotsusest börsile teada täna hommikul. Ettevõtte suuraktsionär Armin Karu saab müüdavate OEG aktsiate (68 miljonit aktsiat) eest 130 miljonit eurot ning suuruselt teine aktsionär (28,8 miljonit aktsiat) Jaan Korpusov 55 miljonit eurot.

Ettevõtte ülevõtmisotsusele peab heakskiidu andma ka finantsinspektsioon. See loodetakse saada 3. aprilliks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles