Bitcoini kaevandamine kipub mõttetuks muutuma (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas bitcoine on üldse mõtet kaevandada?
Kas bitcoine on üldse mõtet kaevandada? Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Krüptovaluuta bitcoini hind on langenud nii madalale, et seda pole enam mõtet kaevandada, leiavad mõned analüütikud.

Uuringufirma Fundstrat analüütik Thomas Lee on arvutanud, et ühe bitcoini kaevandamise kulu on keskmiselt 8038 dollarit. See hõlmab arvutivõimsuse ehk protsessorite soetamist, elektrienergia kulu ja jahutussüsteemide üleval pidamist, vahendab CNBC.

Kuna aga praegu on ühe bitcoini hind populaarseimal krüptoraha kauplemisplatvormil Coindesk 7746 dollarit, siis võib Lee mudeli järgi öelda, et kaevandamisel pole enam mõtet. Kaevandamise kulud on lihtsalt suuremad kui potentsiaalsed tulud.   

Ka Blockchain Intelligence Groupi juht ja kaasasutuaja Shone Anstey ütles, et mõnel juhul on kasulikum bitcoinide kaevandamine praegu pooleli jätta ning oodata, kuni hind taastub.

Samas Hiinas on bitcoinide kaevandamine tõenäoliselt endiselt kasumlik, kuna seal hüdroenergiast toodetud elekter on odavam.

Optimistlikemate analüütikute hinnangul peaks maailma tuntuima krüptoraha hind langema aga umbes 3000-4000 dollarini tükist, et kaevandamisvõimsused kinni panna.

Erinevalt kulla kaevandamisest toimub bitcoini kaevandamine läbi arvutite. Kasutatakse ära arvutite jõudlust, millega lahendatakse keerukaid matemaatilisi ülesandeid ja vastutasuks arvuti kasutamise ning elektrienergia tarbimise eest premeeritakse kaevandajat bitcoinidega.

Kuid kaevandamisel on veel üks eesmärk. Nimelt kinnitatakse kaevandamisega kõik süsteemis tehtavad ülekanded plokiahelasse, mis on avalik ja kõigile nähtav, ainult et isikute nimede asemel on seal nähtaval kasutaja «krüptorahakoti» avalikud võtmed.

Bitcoinil on sel aastal olnud küllaltki rasked ajad. Krüptoraha väärtus on möödunud aasta detsembri tipuaaegadest langenud rohkem kui poole võrra. Põhjuseks peetakse huvi jahtumist ja riikide poolseid sanktsioone, mis keelavad bitcoinidega kauplemise.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles