Postimehe tehnikahinnang: Samsung Galaxy S9 ehk kui vaid seda hinda ees ei oleks… (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy S9 ja S9+
Samsung Galaxy S9 ja S9+ Foto: Aivar Pau

Kui hind kõrvale jätta, siis on kahe päevast eesti Eestis müügile jõudnud Samsungi selle aasta tipptelefone Galaxy S9 ja S9+ kerge hinnata, kuna kurta pole suurt millegi üle ja Samsung on pildistamise parendamise tõesti vingelt käsile võtnud.

Õiguspoolest on tegemist eelmise mudeli S8 äravahetamiseni sarnase järeltulijaga, mis saanud mõningaid edasiarendusi. Selle välimuselt soliidselt tagasihoidliku seadme korpuses pole näiteks muutunud muud, kui ei tagaküljel pole sõrmejäljelugeja ja kaamera enam üksteise kõrval vaid all ning selle tulemusel on lootust telefon lukustusest vabastada ilma, et sõrmejäljelugeja asemel kaameraklaas näpujälgedega üle külvata.

Foto: RICHARD DREW/AP

Tõsi, kui apteeker appi võtta, siis ilmneb, et S9 imevähe eelkäijast lühem ja raskem. Sõrmejäljed läikival tagaküljel on kahjuks jätkuvalt väga hästi ja üsna kaugele näha. Kõige enam vast (kesköö)mustal versioonil, seega küsige müüjalt kindlasti võrdluseks ka  (korall)sinist ja (sireli)lillat versiooni. Millegipärast ei suunanud Samsung Euroopas müüki titaanhalli versiooni, seda võiksid soovijad veebiavarustest uurida. Aga see selleks – niikuinii kasutab valdav enamus inimesi telefonikaitseid, seega olgu see telefon ise tõesti kasvõi lilla.

Aegluubis ja minu näoga emotikon

Niisiis, välimuse osas peaaegu kloon S8-st. Aga tuleme olulise juurde ja see puudutab seadme kaamerat.

Seadme kaamera teeb eriliseks just see, et kui enamik nutitelefonide kaameraid on fikseeritud avaga, mida ei saa muuta vastavalt vähesele või eredale valgusele, siis S9 käitub sarnaselt silmaiirisele ja on võimeline ava suurust ise muutma. Ava suuruse vahemikuks on F1.5 kuni F2.4. See esimene number viitab heale võimele just hämaras pilte teha ning teine pool muudab eredas valguses pildid eriti erksaks. Eilne katsetus päikeselise Paldiski kandis:

Paldiski
Paldiski Foto: Aivar Pau

Mis kaamera tarkvarasse puutub, siis tasub enim tähelepanu pöörata super Slow-mo ehk üliaegluup funktsionaalsusele. Kaameraga tehtav video püüab 960 kaadrit sekundis. Kusjuures kasutatakse automaatset liikumise tuvastamist - funktsiooni, mis näeb ära liikumise kaadris ning alustab seepeale automaatselt filmimist – kasutaja peab vaid võtte üles seadma.

Tegin ise ühe kiire katsetuse kellaseieriga, et saada aru, kui palju siis pilt õigupoolest aeglustub. Kui videot vaadata, siis mõni sekund venib tõesti üsna pikalt:

Kahtlematult lahedaim uuendus on seadmel nähtus nimega liitreaalsuse Emoji. Kasutaja saab luua emoji, mis näeb välja, kõlab ja käitub just nagu tema. Emoji kasutab andmepõhist masinõppimise algoritmi, mis analüüsib 2D-kujutisi kasutajast, kaardistades enam kui 100 näo emotsiooni, et luua 3D-mudel, mis peegeldab ja jäljendab näoilmeid, näiteks pilgutus või noogutus, et saavutada elutruu personaliseerimine.

Kusjuures, kui kaamera enda poole hoida, siis see emoji reageerib üsna väikese viivitusega minu näoloogutustele, seega oleks sellist «liikuvat mind» võimalik põhimõtteliselt kasutada ka videokõnes.

Ent lahendus jagab kasutaja päriselu emotsioone mitte ainult videotes, vaid ka paljudes virtuaalsetes kleepsudes ning kasutab standartset AGIF failiformaati, et kasutajad saaksid jagada oma emojisid läbi enamike kolmandate osapoolte sõnumiplatvormide.

Tavapärasest GIF-formaadis jõuavad emojid ka inimese erinevate emotsioonidega telefoni galeriisse, kust neist saab omakorda teha tavapäraseid JPG laiendiga fotosid. Esimene katse näitab, et lisaks soengule ja teatud näojoontele suudab kaamera aru saada ka prillide kujust, langevast valgusest, iseloomulikest ilmetest. Käesoleva loo autorist tehtud emojide kaks näidet on sellised (mis paraku ei ole just üleliia minu näoga):

Foto: Aivar Pau

Mis telefonist kostuvatesse helidesse puutub, siis kõvasti on edasi arenenud heli kuulamine ilma kõrvaklappideta – kui seade horisontaali keerata, on selle heli peaaegu võrdselt mõlema kõrva jaoks jagatud ja kõlab nagu päris stereo, ehk siis ongi seda. Nii kõrvaklappe kui stereokõlareid toodab seadmele Samsungi enda omanduses olev AKG. Kõrvaklapid on seejuures tõesti vinged, hästi kõrvas püsivad ja mitte liiga kergesti krussi mineva juhtmega.

S9 ja 9+ Infinity ekraani (diagonaal 5,8 ja 6,2 tolli) kvaliteet (Quad HD+ ja Super Amoled tehnoloogia ning pikslitihedus koguni 570ppi) on juba tunnistatud maailma parimaks. Selle (ikka kumera ehk edge) ekraani suhe on 18,5:9 ehk jätkub mobiilide kitsenemise trend. Kaetud on ekraan uusima Gorilla Glass 5 kattega ja kahenädalase testi jooksul ei suutnud sellele isegi minusugune ühtegi kriimujälgegi tekitada.

Ja jätkuvalt: always on displei on lahendus, millega on väga kerge harjuda ja millest hiljem peaaegu võimatu lahti saada. See lihtsalt peab nii olema, et kell ja märguanded on mu ekraanil kogu aeg näha.

Nii S9 kui S9+ on jätkuvalt vee- ja tolmukindlad. Mälu saab kaardi abil kasvatada kuni 400 GB-ni (telefonis enda RAM on 4 GB ja ROM 64 GB). Alles on silmaiirise ja näotuvastus. Ja muidugi virtuaalne abimees Bixby, mis kõik kasutaja jaoks olulise ühte vaatesse kokku võtab – alates valitud teemauudistest ja lõpetades kalendriga.

Aku on telefonil küll vaid mahutavusega 3000 mAH, kuid ju on protsessid nii hästi ära optimeeritud, et kui S8 puhul oli igaõhtune laadimine iseenesestmõistetav, siis S9 puhul kipub rutiiniks saama pigem 1,5 ööpäevane tsükkel, enne kui laadija järele haarata. Säilinud on ka juhtmevaba laadimine.

Mis riistvarasse puutub, siis Euroopas tulid need mobiilid müügile Samsungi enda uue protsessoriga Exynos 9810, mille kaheksast tuumast neli on vana hea 1,7 GHz, kuid kiiremad neli juba ka 2,7 GHz jõudlusega. Maailmas jääb selline protsessor alla vaid iPhoneX omale (allikas: Geekbench).

Galacy S9 hind on 849 ja S9+ hind 949 eurot ning see saab olema kindlasti valdava osa inimeste jaoks peamiseks takistuseks, miks seda muidu nii head – et mitte öelda maailma parimat - telefoni mitte osta. Samsung on küll käivitanud ka lahenduse tagasiost.ee, mis võimaldab vanema mudeli uuema vastu vahetada soodsamalt.

Ehk kokkuvõttes, kui raha on, siis tasub endale maailma parim mobiiltelefon lubada küll, kui rääkida hinna, tõhususe, kvaliteedi, välimuse ja vajaduste suhtest, siis on minu isiklik soovitus vaadata pigem Samsungi A-seeria ja Huawei P-seeria poole. Kasvõi selleks, et erinevate välimuste vahel valida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles