Ettevõtjad vaidlustasid sihtasutuse VEB likvideerimisotsuse kohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse VEB likvideerija Rein Järvelill.
Sihtasutuse VEB likvideerija Rein Järvelill. Foto: Maaleht

Üheksa ettevõtet on Tallinna halduskohtusse esitatud kaebustega vaidlustanud VEB Fondi sertifikaatide registri pidamisega tegeleva sihtasutuse VEB nõukogu otsuse lõpetada sihtasutuse tegevus ja alustada likvideerimismenetlust.


Vaidlustajad hindavad, et sihtasutuse VEB likvideerimine võib kahjustada nende huve VEB Fondi sertifikaatide eest hüvitise nõudmise protsessis.

Sihtasutuse VEB likvideerija Rein Järvelill ütles reedel BNS-ile, et sihtasutus ei ole haldusorgan ja seega pole halduskohus taolise vaidluse pidamiseks õige koht. Kui ettevõtjad leiavad, et nende huve on kahjustatud, tuleb probleem lahendada tsiviilvaidlusena või muude probleemide tekkimisel pankrotimenetluse käigus, lisas ta.

Sihtasutuse likvideerimise vaidlustasid Akke AS, Tartu Lihakombinaat AS, A.O. Imbi AS, Saare Kalur AS, Pärnu Kalur Holding AS, Baltic Computer Systems AS, Volta AS, Belesta OÜ ja Kommunaar OÜ. Kohus hakkab kaebusi arutama 1. juunil. Ettevõtjad on esitanud kohtule ka esmase õiguskaitse taoluse likvideerimise peatamiseks.

Varem sihtasutuse VEB juhataja ametit pidanud Järvelill teatas märtsi lõpus, et sihtasutuse nõukogu otsustas sihtasutuse lõpetada ja alustada likvideerimismenetlust. Võlausaldajatele anti aega nõuete esitamiseks kaks kuud.

Sihtasutus VEB on 1999. aastal Riikliku VEB Fondi reorganiseerimise järel loodud sihtasutus, mille ülesandeks on olnud VEB Fondi sertifikaatide registri pidamine. Sihtasutuse kolmeliikmelisest nõukogust kaks on nimetatud Eesti Panga presidendi ja üks liige rahandusministri poolt. Nõukogu liikmeteks on Kadi Kapral, Veiko-Joel Kokk ja Silvi Uljas.

Sihtasutusel puudub vara ja majandustegevus ning viimase kuue aasta jooksul esitatud majandusaasta aruannetes on sihtasutuse juhatus märkinud, et sihtasutus tuleks lõpetada, kuna registripidamise funktsiooni täitmiseks ei ole otstarbekas tegutseda juriidilise isikuna.

Riigikohus jättis veebruari alguses menetlusse võtmata valitsuse, Sihtasutuse VEB ja Eesti Panga kassatsioonkaebused Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale, millega kohustati riiki lahendama VEB Fondi sertifikaatide hüvitamise küsimus. Kohtu otsuse järgi on valitsusel selleks aega üheksa kuud.

Kohtuotsuse täitmisega tegeleva rahandusministeeriumi hinnangul tuleb muude lahenduste kõrval kaaluda VEB Fondi sertifikaatide rahalist hüvitamist. Kohtuvaidlus riigilt sertifikaatide eest reaalset rahalist hüvitist nõudvate ettevõtete ja riigi vahel on kestnud aastaid.

«Kokkuleppel justiitsministeeriumiga hakkab rahandusministeerium otsuse täitmisega tegelema. Selle täitmiseks on aega üheksa kuud ja soovime kaasata ka Eesti Panga. Kohtuotsusest tulenevalt tuleb kaaluda ka sertifikaatidega tagatud nõuete rahalist hüvitamist,» kommenteeris märtsi algul BNS-ile rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Sihtasutuse VEB 2009. aasta aruande järgi oli VEB Fondi sertifikaatide arvestuslik väärtus 2009. aasta lõpul sertifikaatide väljastamispäeva Eesti Panga kursi järgi 210,3 miljonit Eesti krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles