Maksumuudatus lööb 33 400 inimese rahakoti pihta

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tulumaksutagastuse piiri langetamise tõttu kaotab omanike keskliidu teatel rahaliselt otseselt 33 400 eraisikut. Liit palub valitsust, et seda piiri ei alandataks või langetamise säte ei rakenduks tagasiulatuvalt koolituskuludele ja varasemalt eluasemelaenu võtnud eraisikutele.


Reformierakonna ja IRLi koalitsioonileppe kohaselt langeb tulevast aastast tulumaksusoodustuse ülempiir 1920 euroni. Omanike keskliit ja maksumaksjate liit esitasid eile riigikogu rahanduskomisjonile ja õiguskantslerile märgukirja, et tulumaksutagastuse piiri ei langetataks, kuna tegemist on inimeste õiguspärase ootuse riivega.

«Eelkõige puudutab antud seadusemuudatus eluasemelaenu võtnud inimesi, kellel olid kodu soetamiseks laenu võttes õigustatud ootused ja tõenäoliselt teostatud ka finantskalkulatsioonid lähtuvalt riigi poolt varasemalt antud garantiidest,» seisab omanike keskliidu teates.

2009. aasta statistika põhjal kasutas mahaarvamise võimalust ligi 216 000 isikut ja keskmiseks summaks deklaratsiooni kohta oli maksimumilähedane 30 000 krooni. Seadusemuudatuse tõttu kaotab rahaliselt otseselt 33 400 eraisikut. Enamikul kodu soetanud inimestel on olemas ka perekonnad ja seega on tulumaksusoodustuse piirmäära vähendamise kaudne mõju omanike keskliidu kinnitusel märgatavalt suurem. «Lisaks tuleb seadusemuudatuse rakendamisel arvestada ka asjaoluga, et 6 kuu Euribori tõusmise korral kasvab veel tuhandetes nende koduomanike arv, kelle rahakotile annab löögi tulumaksusoodustuse piirmäära vähendamine,» märkis liit.

Kui valitsus ei ole valmis loobuma tulumaksusoodustuse piirmäära vähendamisest, siis liidud pakkusid alternatiivseks lahenduseks, et seadusesemuudatusse lisatakse punkt, mille kohaselt säte ei rakenduks tagasiulatuvalt koolituskuludele ja varasemalt eluasemelaenu võtnud eraisikutele. Ehk neile inimestele, kes on võtnud laenu enne seaduse jõustumist, kehtiks jätkuvalt tulumaksuvaba maksimumina vana piirmäär 3196 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles