Rootsi ja Soome metsatööstus vajub mutta (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatöö on viimastel kuudel häiritud.
Metsatöö on viimastel kuudel häiritud. Foto: Urmas Luik

Ebaharilikult soojad talved seavad ohtu Rootsi ja Soome majanduse kroonijuveeli – metsatööstuse, kuna pehmeks läinud metsateedelt ei saa enam puitu välja vedada.

Kui traditsiooniliselt on talveperioodil Põhjamaade metsaalused jäised ja kõvad, siis nüüd vaatab vastu mitu kihti muda, mis võib endasse neelata isegi 25-tonnised metsamasinad, kirjutab Bloomberg.

Rootsi suure metsanduskontserni BillerudKorsnas AB juht Uno Brinnen ütles väljaandele, et tõsi ta on, nad peavad järjest keerulisemate tingimustega silmitsi seisma. Kuigi temperatuuride kõikumine talvel on tavaline, on pikaajaline trend see, et talved on läinud soojemaks.

Näiteks tänavu detsembris ja jaanuaris oli Rootsi keskmine õhtutemperatuur 3 kraadi kõrgem kui tavaliselt. Kohaliku hüdroloogiateenistuse sõnul kliima soojenemine järgmise kümnendite jooksul pigem jätkub.

See paneb Põhjamaade metsanduskontsernid muretsema. Maapind ei külmu enam talvel piisavalt, mistõttu ei kanna see raskeid metsamasinaid ja harvestere. Kuna viimased saavad üha vähem metsa alt puitu välja vedada, satuvad löögi alla teisedki sektorid.

Näiteks on Rootsi puidutöötlemisega tegelevad ettevõtted juba hoiatanud, et nad ei saa enam nii hoogsalt paberimassi müüa, kuna toorainet on lihtsalt puudu. See toob kaasa selle, et metsakontsernid hakkavad üha rohkem metsa tegema suurte avalike teede läheduses, kuna metsateed on selleks liiga ohtlikud.

Rootsi ja Soome jaoks on palju kaalul. Metsandus on aastaid nende majandusedu nurgakivi olnud. Puidutoodete müük moodustab Soome koguekspordist 22 protsenti ja Rootsi ekspordist 12 protsenti. Metsasektori koguväärtus on kahe riigi peale kombineerituna 24 miljardit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles