Hiina majandus õitseb nii, et kasvunumber ületas kõik prognoosid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte ainult puud ei õitse Hiinas, vaid ka sealne majandus.
Mitte ainult puud ei õitse Hiinas, vaid ka sealne majandus. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Tugevad eksporditulemused on Hiina majanduse märksa kiiremini kasvama pannud, kui analüütikud julgesid ennustada.

Hiina majandus on selle aasta esimese kahe kuuga kasvanud kiiremini, kui prognoositi, vahendab Wall Street Journal. Sellele aitas kaasa tugev Hiina kaupade eksport Ameerika Ühendriikidesse, kuigi analüütikud hoiatavad, et järjest pingestuvad suhted kahe suurriigi vahel võivad sellele olulise löögi anda.

Hiina majanduskasvu üheks suurimaks eestvedajaks oli tööstussektor, mis Hiina statistikaameti kohaselt kasvas jaanuaris ja veebruaris mullusega võrreldes 7,2 protsenti, ületades sellega nii detsembrikuise 6,2-protsendilise kasvu kui ka WSJ analüütikute prognoositud 6,1-protsendilise kasvu.

Üllatavalt tugevat tulemust näitasid ka investeeringud põhivarasse ning jaemüügi numbrid. «Prognoositust tugevama tulemusele aitasid kaasa tugev välisnõudlus ning kinnisvaraarendajate ja erainvestorite tavapärasest suuremad investeeringud,» selgitas Standard Chartered analüütik Ding Shuang.

Investeeringud põhivarasse kasvasid vaadeldud kahe kuu jooksul mullusega võrreldes 7,9 protsenti. Jaekaubanduse müügitulu kasvas 9,7 protsenti võrrelduna 2017. aastaga, samas kui detsembrikuine kasv oli 9,4 protsenti ning aasta alguseks prognoositi 9,6-protsendilist kasvu.

Küll aga kardetakse, et pingestuvad suhted USA ja Hiina vahel tõmbavad edasisele kasvule pidurit, iseäranis Trumpi hiljuti kehtestatud imporditariifid alumiiniumile ja terasele. «Isegi ilma kaubandussõjata oleks Hiinal võimatu jätkata 20-protsendilise ekspordikasvu tempos kogu ülejäänud aasta,» märkis Shuang.

Üks Hiina valitsusametnik kinnitas aga, et Hiina valitsus teeb kõik endast oleneva, et hoida suhteid USAga viisil, et see aitaks kaasa üleilmsele majanduskasvule ning vähendaks võimalikke kaubandusvaidlusi. «Negatiivne kaubandusbilanss Hiina ja USA vahel on vabaturumajandusel põhineva konkurentsi tulemus,» lausus statistikaameti pressiesindaja Mao Shengyong.

Samal ajal tõestas oma vastupidavust ka Hiina kinnisvaraturg, mis panustas kolmandiku majanduskasvust, suutes hakkama saada tegevuskeskkonnaga, kus valitsus tugevdas spekulatiivsete tehingute kontrollimehhanisme ja tahab riigis kehtestada kinnisvaramaksu.

Investeeringud kinnisvarasse kasvasid selle aasta esimese kahe kuuga keskmiselt 9,9 protsenti, võrreldes 7-protsendilise kasvutempoga 2017. aastal. Küll aga võib pikemas plaanis kinnisvaraturg hakata majanduskasvu aeglustama, kuna ehitussektori kasv langes 2,9 protsendi peale ning maa müük kinnisvaraarendajatele langes mullusega võrreldes 1,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles