Eesti nägi täna esimest korda ülikiiret 5G-d

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei esindaja Soomes ning Balti regioonides Yang Ge
Huawei esindaja Soomes ning Balti regioonides Yang Ge Foto: Raul Mee

Hiina mobiilitehnoloogiagigant Huawei pani täna oma Eesti kostööpartneri Elisa esinduses testiks tööle alles arendamisel oleva tulevikuvõrgu 5G ning saavutas üle õhu levivaid müstilisi internetikiirusi.

Eelstandardile vastavas 5G võrgu testis saavutatud andmesidekiirused ulatusid 1,8 Gbit/s-ni, mis on kordades kiirem, kui tänased keskmised 4G kiirused, mis jäävad pigem  80-150 Mbit/s kanti. Testis kasutatid äsja Barcelona maailmamessil esitletud maailma esimest 5G koduruuterit 3,5 Ghz sagedusel. Just see on esimene sagedus tuleviku 5G kommertsvõrkudes.

«Selleks, et 5G jõuaks varsti klientideni, on äärmiselt oluline, et juba sel aastal jõuaksid Eestis oksjonile 700 MHz ja 3,5 GHz sagedused sarnaselt Põhjamaadele ning Kesk-Euroopale. Oluline on, et Eesti ei jääks 5G-võrkude arendamisel teistest riikidest maha,» ütles Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli

Täna läbi viidud testi käigus demonstreerisid virtuaal- ja liitreaalsuslahenduste arendamisega tegelevad ettevõtted Umbra, Fake ja Directive Games, millisel viisil võimaldab 5G võrk tuua uued tehnoloogilised lahendused meie igapäevaellu. Olgu selleks näiteks meelelahutus või kinnisvara planeerimine läbi liitreaalsuse või praktiline tulevikukontor virtuaalreaalsuses.

Toomas Polli ja 5G test
Toomas Polli ja 5G test Foto: Raul Mee

Just sellised lahendused vajavadki 5G võrku ning seda eeskätt seetõttu, et virtuaalreaalsuses ringi vaadates oleksid kiirused niivõrd suured ja pildi hilistumine niivõrd väike, et teenust oleks mugav jälgida.

Toomas Polli märkis, et 5G ei ole pelgalt järjekordne uus «G». «5G on täiesti uus tehnoloogia, mida vajavad teenused ja seadmed, mis pole veel täna klientidele kättesaadavad, kuid saavad lähiaastatel,» ütles Polli. «4G ja 5G vahel on kontrast seejuures kõige suurem, kui rääkida näiteks latentsusest, mis langeb alla 10 ms. Tegemist on revolutsioonilise uuendusega.»

Esimesed uut tüüpi 5G kommertsvõrgud tulevad tema sõnul laiemalt kasutusele juba järgmisest aastast ja 5G võrku kasutavad seadmed jõuavad klientideni tõenäoliselt järgmise aasta lõpus.

Huawei on Ericssoni kõrval üks juhtivaid 5G arendajaid maailmas ja panustas ainuüksi möödunud aastal võrgu arendamisesse üle 10 miljardi dollari.

Huawei esindaja Soomes ning Balti regioonides Yang Ge märkis, et tavatarbijate seisukohast pakub 5G esimesi käegakatsutavaid muudatusi just nutikodude valdkonnas. «Peagi saab meie valikus olema tuhandeid ja miljoneid omavahel ühendatud seadmeid – külmkapid, pesumasinad, telerid, autod – ning kõik see vajab tohutut tehnoloogilist arengut,» ütles Yang.

Eestis on varem 5G katsetusi läbi viinud ka Ericsson koostöös Teliaga. Täpsemalt on teste tehtud Tallinki laevadel ja tööle pandud ka üks üle 5G-võrgu juhitav ekskavaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles