India rikkaim mees sai e-residendiks (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mukesh Ambani
Mukesh Ambani Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Kolmandat aastat järjest India rikkaima inimese staatust kandev ning riigi suurima turuväärtusega ettevõtte Reliance’i juht Mukesh Ambani sai täna Eesti e-residendiks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatest ilmneb, et e-residentsus anti ärimehele valitsuse otsusega, mitte nagu tavalise protseduuri puhul, kus soovija esitab Eesti võimudele vastava avalduse ning taustakontrolli tegemise järel langetab vastava otsuse politsei- ja piirivalveamet,

Mukesh Ambani märkis Mumbais e-residentsuse tiitlit vastu võttes, et Eesti on suutnud teha lühikese aja jooksul imetlusväärseid edusamme. «Me soovime õppida Eesti kogemusest e-riikluse arendamisel, et muuta India tavainimeste elu mugavamaks ja paremaks,» ütles ta.

Ambani hinnangul on Eesti e-valitsemise lahendused lihtsasti skaleeritavad kasutuselevõtuks India valitsuses. «Me tahame alustada väga tihedat koostööd Eesti helgemate peadega, et need muutused juba lähitulevikus ellu viia,» sõnas ta.

Tänasel kohtumisel Mumbais osales ka EAS-i e-residentsuse programmi nõukogu esimees Taavi Kotka, kes kuulub ka e-residentide teenindamise pealt tulu teeniva ettevõtte LeapIN omanikeringi (läbi ettevõtte OÜ Kakuke).

«E-residentsuse andmine India suurimale tööstus- ja tehnoloogiakontserni asutajale ja omanikule Ambanile on Eesti riigile äärmisel kasulik,» arvas Kotka.

India kodanikke on Eesti e-residentide seas 1254.

Mukesh Ambani kuulub maailma kahekümne rikkaima inimese hulka ning tema ettevõte Reliance, tegev peamiselt energia- ja keemiatööstuses, on India suurima turuväärtusega firma. Samuti kuulub Ambanile maailma suurim nafta rafineerimistehas. Ambani sõnul panustavad tema ettevõtted kokku 8 protsenti India riigieelarvest. India majanduse tšempioni järgmine plaan on siseneda telekommunikatsioonisektorisse.

Indias on hetkel visiidil majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) koostöös kokku pandud äridelegatsioon.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles