Musk: Tesla ja SpaceX oleksid äärepealt pankrotti läinud

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk
Elon Musk Foto: STRINGER/REUTERS

Maailmakuulus leiutaja ja ärimees Elon Musk ütles konverentsil South by South West (SXSW), et nii SpaceX kui Tesla on veel elus ainult ime läbi.

Mees tunnistas, et 2008. aastal olid mõlemad ettevõtted pankroti äärel. «Ma olin veendunud, et mõlema ettevõtte ellujäämivõimalused olid alla 10 protsendi,» möönis Musk konverentsi küsimuste voorus. «2002. aasta alguses ei lasknud ma oma sõpradel isegi investeerida, sest ma ei tahtnud, et nad raha kaotaks.»

Musk teenis 2002. aastal toimunud PayPali müügi käigus eBay'le 180 miljonit dollarit, millest 90 miljonit pani ta Tesla ja SpaceX'i alla. Paraku kahe ettevõtte kulutused muudkui kasvasid ja raha jäi aina vähemaks.

2008. aasta jõuludeks oli Tesla peaaegu pankrotis ja SpaceX'i Falcon 1 rakett oli juba kolmandat korda orbiidile jõudmisel ebaõnnestunud. Muskil oli selleks hetkeks veel mõlema ettevõtte jaoks hinge taga ainult 40 miljonit dollarit.

Musk oli toona ise Falcon 1 juhtiv insener, sest ta ei suutnud palgata mitte kedagi, keda ta sellise tööga usaldaks. Oma 40 miljonit jagas ta kahe ettevõtte vahel laiali, sest ta ei suutnud eelistada ühte teisele.

Mõlemad ettevõtted tulid õnneks küll tulest läbi, kuid selle hinnaks oli Elon Muski perekonnaelu ja lõpuks ka abielu. Ka praegu pühendab mees enda sõnul peaaegu kogu oma vaba aja tööle. Äride juhtimise asemel tegutseb ta enamuse ajast koos Tesla ja SpaceX'i inseneridega.

Musk möönis ka seda, et Tesla on tekitanud talle SpaceX'ist kõvasti rohkem «draamat.» Samuti tunnistas ta, et tema uus tunnelite rajamise ettevõte The Boring Company algas tegelikult naljana, sest selle nimi tundus talle humoorikas. The Boring Company võtab mehe sõnul ainult kaks protsenti tema ajast.

Huvi elektriliste autode ja kosmosetööstuse vastu tekkis Muskil juba ülikoolis. Tollel ajal tundis ta, et inimkond ei panusta piisavalt kosmoseuuringutesse ja progress selles valdkonnas on liiga aeglane. «Ma ei saanud aru, miks pole inimesed juba Kuul ja kus on kõik kosmosehotellid raamatust 2001: Kosmoseodüsseia?» jutustas Musk.

«SpaceX'i algse idee taga ei olnud isegi ettevõtte loomine, vaid pigem küsimus, kuidas suurendada NASA eelarvet?» tõdes mees.

Musk tunnistas kuulajatele, et kardab kolmanda maailmasõja puhkemist, mis juhataks inimkonna uude pimedasse keskaega. Just selle pärast näeb ta Marsi koloniseerimises võimalust omada nii-öelda plaani B. Kui tsivilisatsioon Maal hävib, siis võiks see Marsil edasi kesta. 

Musk näeb Marsi koloniseerimises palju ärivõimalusi. «Algselt tulevad Marsile ainult algelised asulad ja just need saavad olema täis lugematuid ärivõimalusi. Mars vajab häid pitsakohvikuid ja baare, Marsi baare,» naljatas Musk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles