Leedu, Läti, Poola spiiker allkirjastasid avalduse Nord Stream 2 vastu (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2.
Nord Stream 2. Foto: SCANPIX

Läänemere põhja kavandatud gaasijuhe Nord Stream 2 on Venemaa riikliku poliitika vahend, mis suurendab Euroopa sõltuvust Venemaast, ütlesid Leedu, Läti ja Poola parlamendi spiiker ühisavalduses.

«Kuigi ametlikult esitletakse Nord Stream 2 kaubandusliku projektina, siis faktiliselt on see Venemaa riikliku poliitika vahend. Nord Stream 2 keskmes pole gaasiallikate mitmekesistamine, vaid pigem Euroopa Liidu, eriti Kesk- ja Ida-Euroopa riikide energiasõltuvuse suurendamine Venemaast ning sellest lähtuvalt ka nende haavatavuse säilitamine,» ütlesid spiikrid ühiskirjas Euroopa parlamentide juhtidele.

Kirjale panid allkirja Leedu spiiker Viktoras Pranckietis, Läti spiiker Ināra Mūrniece ja Poola spiiker Marek Kuchciński.

Eesti parlamendi spiiker Eiki Nestor avaldusele allkirja ei pannud, sest tahtis selle sisu uurimiseks lisaaega.

Ukraina ülemraada spiiker Andri Parubi toetas avalduse saatmist ning lubas selle allkirjastada.

Avalduses öeldakse, et energiajulgeolek on oluline osa ühtsest ja jõukast Euroopast, kus edu aluse loovad konkurents ja vabaturu põhimõtted. Seetõttu tuleb investeerida energiataristusse, eriti võrkudevahelistesse ühendustesse ja sellistesse uutesse gaasijuhtmetesse, mis lubab mitmekesistada maagaasiallikaid, lisatakse kirjas.

«Nord Stream 2 tuleks vaadata Venemaa info- ja kübervaenulikkuse ning sõjalise agressiooni laiemas kontekstis,» öeldakse dokumendis.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles