Soome riik viib «Koskenkorva aktsiad» börsile

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koskenkorva viinapudel.
Koskenkorva viinapudel. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Soome pani reedel müüki enamuse riigile kuuluvast alkoholitootjast Altia ja kavatseb viia ettevõtte lähima kahe nädala jooksul Helsingi börsile.

Soomes on hakatud aktsiaid nimetama «kossuaktsiateks», mis tuleneb ettevõtte tuntuimast tootest Koskenkorva viinast ja mida rahvas nimetab kossuks. Nende märkimisvahemikuks on 7,50 kuni üheksa 9,0 eurot aktsia.

Kauppalehti analüütiku Ari Rajalani hinnangul on märkimisvahemik üllatavalt suur, mis võib viidata ebakindlusele ettevõtte hinnastamisel. Tema sõnul on vastab aktsia hind, üheksa eurot, seitsmele protsendile kasumi kasvust.

«Altia tulemused on viimastel aastatel püsinud sisuliselt paigal,» ütles Rajalani põhjanaabrite majanduslehele.

Sellise hinnavahemiku puhul, jääb ettevõte turuväärtus 272 kuni 326 miljonit eurot, millega saab sellest Helsingi börsi keskmise suuruste ettevõte, kus teiste hulgas on telefonimängude tootja Rovio ja jaekaubanduskontsern Stockmann. Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest on umbes sellise suurusega Olympic OG ja LHV.

Soome müüb esmasel pakkumisel (IPO) 20 miljonit aktsiat, mis on 56 protsenti aktsiatest ning 300 000 lisaaktsiat ettevõtte juhtidele ning Soome ja Rootsi töötajatele 10 protsenti emissioonihinnast odavamalt. Eesti ja Läti töötajatele lisaaktsiaid ei pakuta.

Altia aktsiatega hakatakse Helsingi börsil kauplema eeldatavasti 23. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles