Graafik: kui oleksid investeerinud siis, kui veri oli tänavail (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tool on finantskrisi järel Tallinna börsi suurim võitja.
Toomas Tool on finantskrisi järel Tallinna börsi suurim võitja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Investeerimistarkus ütleb, et aktsiaid on kõige mõttekam osta siis kui veri on tänavail. Piltlikult oli veri tänavail üheksa aastat tagasi, mil finantskriis oli oma haripunktis ning aktsiate hinnad põhjas.

Finantskriisi ajal saavutasid aktsiate hinnad oma põhja eile üheksa aastat tagasi ehk 9. märtsil 2009. Kriisi madalaima taseme saavutasid pea kõik börsiindeksid kogu maailmas ja madalaimas punktis olid ka kümnete tuhandete aktsiate hinnad. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 2009. aasta 9. märtsil 6547,05 punktini, tänaseks on tõusnud maailma tuntuim aktsiaindeks 25 335,74 punktini.

Viimase poolsajandi edukaim investor Warren Buffett on soovitanud olla kartlik siis, kui teised on ahned ja olla ahne siis kui teised on kartlikud. Need kes olid ahned täpselt üheksa aastat tagasi, mil maailma finantssüsteem oli kokkuvarisemise veerel ning ostsid näiteks mõnda Dow Jonesi töötuskeskmist järgivat börsil kaubeldavat fondi, oleks 1000 dollariline investeering täna väärt 3870 dollarit.

Veel rohkem oleks võinud teenida panustades Tallinna börsil kaubeldavate aktsiatega. Tallinna börsiindeks OMXT oli 2009. aasta 9. märtsiks kukkunud oma tipust 76,5 protsenti 244,99 punktini. Täna on börsiindeks 1310,46 punkti ehk tõus on olnud 5,3-kordne.

Paraku Tallinna börsiindeksit järgivat börsil indeksifondi, ei tavalist ega ka börsil kaubeldavat, ei ole ning meie börsile tervikuna panustada soovivad investorid peaksid koostama ise portfelli.

Nendest aktsiatest, millega kaubeldi üheksa aastat tagasi, on täna börsil veel 12. Nende, kes söandasid investeerida meie börsile igasse aktsiasse 500 eurot, mis tegi kogu investeeringu suuruseks 6000 eurot, oleks täna selle väärtus kasvanud seitse korda 42579,46 euroni. Siin on arvestatud nii aktsia hinna tõus, aga ka dividendid ja aktsiakapitali vähendamisest põhjustatud tagasimaksed. Arvutamisel on eeldatud, et dividendid ja tagasimaksed on võetud välja, mitte ei ole reinvesteeritud. Kui omanikutulu oleks reinvesteeritud, oleks tulu veel suurem.

 

Tulusaim investeering oleks olnud naistepesu tootja Silvano FG, mille 500 euro suurune investeering oleks täna väärt 10 219 eurot, mis tähendab, et investeeringu väärtus kasvas üle 20 korra. Silvano oli toona riskikapitalisti Indrek Rahumaa laenurahaga ülesehitatud impeeriumi üks osa. Paraku kukkus kaardimaja kokku ning laenude tagatiseks olnud aktsiad läksid üle Toomas Toolile ja tema äripartneritele. Pärast seda sai Silvanost paariks aastaks Tallinna börsi staaraktsia. Korralik  lüpsilehm on väärtpaber investoritele tänaseni.

Konkurentsitult kõige kehvem investeering oli Baltika, mille 500 eurone investeeringust oleks järel vaid veidi üle poole. Miinuses oleks ka investeering kinnisvarafirma Arco Vara aktsiatesse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles