Maailma avalikkus on Trumpi tariifide peale marus (17)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump Valges Majas kohtumisel osariikide kuberneridega.
USA president Donald Trump Valges Majas kohtumisel osariikide kuberneridega. Foto: AP / Scanpix

Pärast seda, kui Trump kirjutas alla terase- ja alumiiniumitariifidele ellu viimisele, on ta sattunud USA kaubanduspartnerite kriitikatormi alla.

Tariifidest on hetkel ajutiselt välja jäetud Kanada ja Mehhiko, aga seda ainult nii kauaks, kuni kestavad NAFTA kõnelused, kust USA ootab soodsamaid kaubanduslepinguid.

Milline on olnud rahvusvaheline reaktsioon?

Hiina - Terasetootjad nõuavad valituseselt, et Hiina paneks tariifide alla USA'st imporditava söe, põllumajandustooted ja elektroonika.

Kanada - Kõige suurem terase ja alumiiniumi importija USA'sse on hetkel rahul, et nad tariifidest (ajutiselt) pääsesid, kuid kutsuvad ühendriike siiski üles tariife lõpetama.

Mehhiko - Rahandusminister Ildefonso Guajardo rõhutas, et tariife ei tohi siduda NAFTA leppega.

Lõuna-Korea - Riik plaanib esitada kaebuse Maailma Kaubandusorganisatsioonile.

Austraalia - Peaminister Malcolm Turnbull ütles, et USA'l ei ole mitte mingisugust alust nuriseda kahe riigi seniste kaubanduslepete üle. Samuti rõhutas peaminister, et Austraalia kavatseb võidelda tariifide lõpetamise eest.

Jaapan - Saareriik ütles avalduses, et tariifidel saab olema «suur mõju» kahe riigi vahelistele kaubandussidemetele.

Euroopa Liit - Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström säutsus Twitteris, et EL peaks tihedate kaubandussidemete tõttu tariifidest välja jääma. Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire nentis, et kaubandussõjas on ainult kaotajad.

USA president Donald Trump allkirjastas neljapäeval sügavalt vastuolulised tollitariifid, eirates hoiatusi üleilmse kaubandussõja eest ja proteste liitlastelt Euroopas ja kodumaal. Tariifide järgi tuleb 25-protsendiline imporditoll terasele ja 10-protsendiline toll alumiiniumile. Meetmed jõustvad 15 päeva pärast.

Europpa Komisjon kavandab hetkel tervet hulka tariife erinevatele USA toodetele, mille hulka kuuluvad burbooni viski, mitmesugused põllusaadused ja tarbekaubad.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles