Euroopa Keskpank jättis varaostuprogrammi ja intressimäärad muutmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Keskpank (ECB) otsustas neljapäeval jätta muutmata nii varakirjaostuprogrammi kui intressimäärad. Samas ei viita ECB enam varaostuprogrammi mahu suurendamise võimalusele.

ECB nõukogu otsustas säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 0,00 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 0,25 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana -0,40 protsenti. Nõukogu teatel eeldatakse, et baasintressimäärad püsivad praegusel tasemel pikema aja vältel ja tunduvalt kauem, kui tehakse netovaraoste.

ECB märkis, et varastuprogramm kestab septembrini mahus 30 miljardit eurot kuus või vajaduse korral kauem ning igal juhul seni, kuni inflatsiooni areng on ECB nõukogu hinnangul püsivalt kohandunud ja kooskõlas nõukogu inflatsioonieesmärgiga.

Eurosüsteem reinvesteerib varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvaid põhiosa tagasimakseid pikema aja jooksul pärast netovaraostude lõppemist ning igal juhul seni, kuni see on vajalik. See aitab toetada nii soodsaid likviidsustingimusi kui ka asjakohase rahapoliitilise kursi rakendamist.

Oktoobris otsustas ECB vähendada 2018. aastast varaostuprogrammi mahtu poole võrra 30 miljardile eurole kuus.

ECB rahapoliitika üks eesmärk on hoida inflatsioon tasemel, mis on 2 protsendi lähedal, ent jääb sellest piirist allapoole. Veebruaris aeglustus euroala inflatsioon 1,2 protsendile jaanuari 1,3 protsendilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles