Tallinna Lennujaam: läbirääkimised Qatar Airwaysiga käisid sügisest

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qatar Airways 2018. aastal ITB messil oma toodet esitlemas.  REUTERS/Fabrizio Bensch
Qatar Airways 2018. aastal ITB messil oma toodet esitlemas. REUTERS/Fabrizio Bensch Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Tallinna Lennujaam pidas maailma parima ja täpsema lennufirmaga Qatar Airwaysiga ligi pool aastat läbirääkimisi, enne kui viimane otsustas alustada otselende Dohast ka siia.

Lennujaama esindaja Priit Koffi sõnul on peamiseks argumendiks sihtkohtade valikult loomulikult majandushuvid.

Kui kaua töö konkreetselt selle lennuettevõttega on käinud?

Tallinna Lennujaam on suhelnud konkreetselt Qatar Airwaysiga alates mullu sügisest, kuid Lähis-Ida piirkond tervikuna on lennujaamale huvi pakkunud juba varasemast.

Millised on need kaalutlemise kohad, mille alusel sellise kaliibriga lennuettevõte nii väikese koha nagu Tallinn oma sihtpunktide hulka arvaks? Mis võis saada määravaks antud juhul?

Lennufirmade otsus liinide avamise osas tugineb siiski Exceli tabelile - hinnatakse sihtkoha potentsiaalset reisijate arvu, milline lennukitüüp oleks optimaalseim selle teenindamiseks, kui suur peaks olema täituvus ning milliseks peaks kujunema piletihind, et tagada reisijate huvi ning liini majanduslik edukus. Samuti ka lennukite saadavus.

Hetkel on lennunduses kuldne ajastu ning lennureisijate arv kasvab pea kõikjal. Me ei saa kõneleda konkreetselt Qatar Airwaysi nimel, kuid viimase aasta jooksul on väga suurel määral kasvanud lennufirmade huvi Balti riikide vastu ning Tallinna Lennujaam on jätnud oma kasvunumbrite ja kvaliteetse teenusega väga hea mulje.

Kas Doha võiks saada ka umbes samasuguse rolli nagu praegu on eestlastele Riia, Helsingi või Stockholm - vahepeatus veelgi kaugemale lendamiseks. Või on pigem kogu Lähis-Ida piirkond selline, mis järjest enam võikski saada sihtpunktist nii turistidele kui äridele?

Qatar Airways tegutseb väga edukalt Kaug-Ida suunal ning kindlasti on transiit läbi Doha üks võtmemomente. Kuid Lähis-Ida piirkonna vastu on huvi üles näidanud nii siinsed ettevõtjad kui turistid ja seega võib eeldada, et nii peaks hoogustuma ka turismi- ja ärireisijate liiklemine Eesti ja Lähis-Ida piirkonna vahel.

Nagu varem märkisin - Tallinna Lennujaama jaoks on Lähis-Ida üks prioriteetseid piirkondi, mille suunal tegutseda. Ning see töö jätkub.

Millal võiks esimene otselend Tallinnast Dohasse aset leida?

Lennugraafiku osas teavitab Qatar Airways ise.

Kas selliseid üllatusi on veel haudumas?

Tallinna Lennujaam peab pidevalt läbirääkimisi mitmete lennufirmadega paljude erinevate sihtkohtade osas, et luua võimalusi eestlastel rohkem maailma näha ning ühtlasi ka keskenduda piirkondadele, kust oleks perspektiivi meelitada Eestisse välisturiste. Millal mõni üllatus haudefaasist avaldamiskõlbulikuks küpseb, on juba lennufirmade otsus.

Otsus tehti teatavaks eile

Maailma parim lennufirma Qatar Airways teatas eilsel pressikonverentsil 15 uue sihtkoha lisamisest ning nende hulka kuulub ka liin Doha-Tallinn.

Qatar Airways'i tegevjuhi Akbar Al Baker sõnul on tal hea meel teatada, et lennufirma laieneb 2018. ja 2019 aastal lausa 15 uude sihtkohta, mille hulka kuulub ka Tallinn.

Uuteks sihtkohtadeks on: London Gatwick Suurbritannias; Cardiff Suurbritannias; Lissabon Portugalis; Tallinn Eestis; Valletta Maltal; Cebu ja Davao Filipiinidel; Langkawi Malaisias; Da Nang Vietnamis; Bodrum, Antalya ja Hatay Türgis; Mykonos ja Thessaloniki Kreekas; ja Málaga Hispaanias.

Lisaks sellele suurendatakse lendude tihedust kaks korda Varssavis, Hanois, Hồ Chí Minhis, Prahas ja Kiievis ning kolm korda Madriidis, Barcelonas ja Maldiividel.

«See peegeldab meie pühendumust ühendada reisijaid kõikides maailma nurkades viisil, mis oleks neile võimalikult mugav. Me oleme pühendunud oma ambitsioonika kasvustrateegia jätkamisele, et meil oleks võimalik pakkuda oma reisijatele nii palju valikut kui võimalik ja viia neid kõikjal maailmas, kuhu nad soovivad minna,» kommenteeris laienemist ettevõtte tegevjuht Akbar Al Baker.

Qatar Airwaysi kodulehelt pole praegu otselende Tallinnasse eeloleva aasta jooksul võimalik leida.

Qatar Airways on 200 lennukiga Katari ettevõte, mis lendab enam kui 150 sihtkohta. Qatar Airways on «lennufirmade Oscaritel» ehk iga-aastasel rahvusvaheliste lennufirmade auhinnagaalal valitud kümne aasta jooksul neli korda maailma parimaks lennufirmaks ning seda ka 2017. aastal. Lisaks sellele saavutas lennufirma 2017. aastal neljanda koha maailma täpseimate lennufirmade arvestuses.

Qatar Airways paistab konkurentide seast silma ka lendajatele pakutavate mugavuste poolest. Nii on turistiklassireisijatel lennukis jalaruumi tavapärasest rohkem ning uhkematel lennukitel on äriklassireisijate rõõmuks isegi eraldi magamiskapslid. Ajaviitmiseks on lennukitesse paigaldatud meelelahutussüsteemid tuhandete filmide, sarjade, muusika ja mängudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles