Gemalto ja Eesti politsei veavad kümnete miljonite pärast vägikaigast

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: SCANPIX

Eesti politsei ja talle ID-kaarte tootva Gemalto jätkavad mitmel rindel vägikaikavedu, mille panuseks on enam kui poolesaja miljoni euroni ulatuv summad.

Esiteks on jätkumas kohtusaaga politsei- ja piirivalveameti (PPA) riigihanke üle, mille kohaselt asub Eestile järgmisel aastal ID-kaarte tootma uus ettevõte. Tallinna halduskohus jättis mullu 28. detsembril Gemalto kaebuse hanke tulemustele rahuldamata, kuid sellega vaidlus ei lõppenud.

«Gemalto vaidlustas otsuse,» kõlas PPA pressiesindaja Olja Kivistiku vastus Postimehe küsimusele, kas esimese astme kohtuotsus jäi jõusse.

Seega pole hetkeseisuga veel lõplikult kindel, kes ja millal hakkab uue lepingu kohaselt Eestile alates käesoleva aasta sügisest ID-kaarte tootma. Hanke tulemuste ja mullu 27. aprillil sõlmitud lepingu kohaselt kohaselt oleks uueks tootjaks ettevõte Idemia, mis varem kandis nime Oberthur Technologies. Viieaastase lepingu eeldatav maksimaalne maksumus on ligi 40 miljonit eurot.

«Gemalto ja PPA peavad läbirääkimisi, mistõttu Gemalto ei pea võimalikuks kommentaare anda hetkel,» ütles Postimehele Gemalto esindaja, vandeadvokaat Priit Lätt.

Tõenäoliselt viitas Lätt asjaolule, et PPA on Gemaltole esitanud 20 miljoni eurose kahjunõude seoses möödunud aastal avastatud turvaprobleemiga ID-kaartide kiipidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles