Kaubandusminister: USA ei taha kaubandussõda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusminister Wilbur Ross.
USA kaubandusminister Wilbur Ross. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

USA kaubandusminister Wilbur Ross ütles kolmapäeval, et Ühendriigid ei taha kaubandussõda ning, et terase- ja alumiiniumiimpordi tariifid on «läbimõeldud».

«Me ei taha kaubandussõda,» ütles Ross kolmapäeval usutluses telejaamale CNBC, lisades, et liitlastega hoitakse mõistlikke suhteid.

«Sellest ei tule suurt kaubandussõda. President ei oleks viidanud paindlikusele Kanada ja Mehhikoga kui ta tahaks vaid väga ekstreemseid asju teha,» jätkas ta. «See idee on läbimõeldud.»

Ross rääkis ka, et terasehinna kasvu suudetakse vältida suurendades siseriiklikku tootmist.

Trump viitas hiljuti Twitteris, et võib Kanada ja Mehhiko vabastada plaanitavatest terase- ja alumiiniumitariifidest, juhul kui nad on Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe (NAFTA) muutmise läbirääkimistel valmis USA-le rohkem vastu tulema.

Trump teatas eelmisel neljapäeval, et allkirjastab tollitariifide kehtestamise odavale terase- ja alumiiniumiimpordile, mis kahjustab Ühendriikide tootjaid. Terasele plaanib ta 25- ja alumiiniumile 10-protsendilist imporditariifi. Protestiks Trumpi tariifikava vastu astus kolmapäeval ametist tagasi presidendi majandusnõunik Gary Cohn.

USA suuremad kaubanduspartnerid, nende seas Euroopa Liit, Kanada, Mehhiko ja Hiina, on lubanud Trumpi kavale vastumeetmeid, mis on kergitanud hirme üleilmsest kaubandussõjast.

Trump säutsus möödunud nädalal Twitteris, et kaubandussõjad on «head ning kergesti võidetavad.» Täpselt vastupidise hinnangu asjale on andud mitmed rahvusvahelised organisatsioonid ja riigid, nende seas ka Euroopa Liit, IMF ja WTO, tuues välja, et kaubandussõda oleks kõigile osapooltele kahjulik.

Kolmapäeval tuli Euroopa Komisjon välja vastutariifide nimekirjaga, mis hõlmab terast ning tööstus- ja põllumajanduskaupu. Muuhulgas seataks Trumpi plaani jõustumisel tollitariifid USA apelsinimahla, burbooni viski, jõhvikate ja pähklivõi impordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles