USA väliskaubanduse defitsiit oli jaanuaris üheksa aasta kõrgeim (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ralph Peters/imago/Ralph Peters

Ühendriikide väliskaubanduse defitsiit paisus jaanuaris pea kümne aasta kõrgeimale, selgub riigi valitsuse andmetest.

Defitsiit kasvas jaanuaris detsembriga võrreldes 5 protsenti 56,6 miljardi dollarini, samas kui aastavõrdluses oli kasvuks 16,2 protsenti.

Eksport langes 1,3 protsenti 200,9 miljardile dollarile, seejuures kahanes lennukite ekspordi väärtus 1,8 miljardi võrra ja toornafta ning kemikaalide ekspordi väärtus 1,3 miljardi dollari võrra. Import püsis muutumatuna 257,5 miljardi juures.

Defitsiit Kanadaga kasvas kolme aasta kõrgeima 4,1 miljardi dollarini ning defitsiit Hiinaga kahe aasta aasta kõrgeima 36,3 miljardi dollarini. Defitsiit Euroopa Liiduga vähenes aga 13,9 protsenti 13,9 miljardile dollarile.

Uudis tuleb ajal, mil Valge Maja valmistub tollitariifide kehtestamiseks odavale terase- ja alumiiniumiimpordile, et kaitsta Ühendriikide tootjaid. Protestiks Trumpi kava vastu astus kolmapäeval ametist tagasi presidendi majandusnõunik Gary Cohn, samuti on kavale vastumeelt avaldanud USA lennukitootja Boeing ja naftafirma Chevron, kuivõrd nende tööstuste jaoks on antud metallid väga olulised.

Vastumeetmeid Trumpi kavale on lubanud riigi suurimad kaubanduspartnerid, nende seas Euroopa Liit, Kanada, Mehhiko ja Hiina.

Kolmapäeval tuli Euroopa Komisjon välja vastutariifide nimekirjaga, mis hõlmab terast ning tööstus- ja põllumajanduskaupu. Muuhulgas seataks Trumpi plaani jõustumisel tollitariifid USA apelsinimahla, burbooni viski, jõhvikate ja pähklivõi impordile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles