Mereteadlane: praamiliiklus Hiiumaaga jääb häirituks märtsi lõpuni

Tarmo Kõuts
, vanemteadur, TTÜ Meresüsteemide Instituut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Lähinädalatel Hiiumaa laevaühenduse paranemist oodata ei ole, kirjutab TTÜ Meresüsteemide Instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts.

Madalat merd jätkub veel mitu päeva, nädala teise poole muutus ilmasüsteemis koos edelatuultega toob mingil määral leevendust ja meretase veidi kerkib. Ennustatavad märtsi teise poole kõrgrõhkkonnad toovad meretaseme taas alla ja praamiliiklus mandri ja Hiiumaa vahel jääb suure tõenäosusega häirituks terve märtsikuu, võib olla pikemaltki.

Nädalapäevad tagasi võimust võtnud intensiivne kõrgrõhkkond on tekitanud olukorra kus arktilised õhumassid on vallutanud pea terve Euroopa. Eestis on õhutemperatuurid langenud öösiti -15…-25 kraadi kanti, meri jäätub. Kõrgrõhkkond koos kirde- ja põhjakaarte-tuultega põhjustab madalat meretaset tervel Eesti rannikul ja eriti Väinameres. Parvlaevade liiklus on häiritud Rohuküla-Heltermaa liinil, madalate sügavuste tõttu laevateel, iseäranis Rukkikanalis, mille sügavused osutuvad praeguse meretaseme juures antud parvlaevade jaoks kriitiliseks.

Meresüsteemide Instituut tegeleb meretaseme operatiivse mõõtmise ja prognoosiga Eesti rannikul alates 2006. aastast. Süsteem töötati välja 2005. aasta 9.jaanuari üleujutuse järel, et sellisteks sündmusteks paremini valmis olla. Kuigi Meretaseme Infosüsteem ei ole riiklikult rahastatud, vaid projektidel põhinev, on see hetkel ikkagi vaba ligipääsuga nii riigiasutustele kui kõigile teistele huvilistele, esitades nii reaalaaja mõõteandmeid kui prognoosi. Meretaseme langus tasemele -60…-65cm (BK77 süsteemis, -32…-37cm uues, EH2000 kõrgussüsteemis) prognoositi meresüsteemide instituudi teadlaste poolt juba nädal tagasi, ka praegused 48 tunni prognoosid näitavad et vähemalt nädala esimene pool tuleb madalaveeline.

Eesti Meretaseme Infosüsteemi seis Amsterdami nulli järgi 7. märtsi seisuga.
Eesti Meretaseme Infosüsteemi seis Amsterdami nulli järgi 7. märtsi seisuga. Foto: Kuvatõmmis

Mandri ja Hiiumaa vahelist parvlaevaliiklust läbi Rukkikanali hakkavad häirima meretasemed alla -50cm (BK77), mistõttu ongi Hiiumaa praamid pandud praegu liikuma Virtsu ja Heltermaa vahele. Pikemaajalise statistikale tuginedes võib öelda, et meretase on madalam kui -60cm (BK77) keskmiselt vaid nädalajagu päevi aastas, samas peame sellega arvestama ja silmas pidama parvlaevaliikluse organiseerimisel, et inimesed ja kaubad ikka ka Hiiumaalt ja Hiiumaale saavad liikuma. Meretaseme Infosüsteemi kaudu saame pakkuda kõigile huvitatutele nii hetkeandmeid kui ennustust, ning huvi selle teenuse vastu püsib jätkuvalt kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles