Postimees LAVis: valgeid sunnitakse töölt lahkuma, valitsus ähvardab neilt võtta ka maa (59)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi uus president Cyril Ramaphosa.
Lõuna-Aafrika Vabariigi uus president Cyril Ramaphosa. Foto: RODGER BOSCH/AFP

Euroopa juurtega Lõuna-Aafrika Vabariigi elanikel on mõõt täis – valgeid sunnitakse töölt lahkuma, valitsus kavatseb neilt maa konfiskeerida ning linna peal ripuvad reklaamid stiilis «Eelista meie ettevõtet, sest meie omanikud on mustanahalised».

«Me peame taastama oma inimeste väärikuse. Me ei kompenseeri midagi kriminaalidele, kes varastasid meie maa,» teatas radikaalse opositsioonipartei The Economic Freedom Fightersi juht Julius Malema parlamendi ees peetud kõnes. Tegemist on mehega, kes seisab maailmas kirglikku vastukaja leidnud Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) põhiseaduse muudatusettepaneku taga, mis lubaks valgetelt farmeritelt maa igasuguse hüvitiseta konfiskeerida.

Kuigi ettepanek on äärmuslik, võttis parlament selle soojalt vastu: 241 saadikut hääletas poolt ning vaid 83 oli vastu. Parlamendi otsus ajas valged maaomanikud marru ning järgnenud suur meediahuvi valas vaid õli tulle, käivitades internetikommentaariumides rassisõja.

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles