Trump kukkus rikaste edetabelis mitusada kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendiks oleku aeg on Donald Trumpi varanduslikule seisule kehvasti mõjunud.
USA presidendiks oleku aeg on Donald Trumpi varanduslikule seisule kehvasti mõjunud. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

USA president Donald Trump on maailma ühes mainekaimas, Forbesi miljardäride edetabelis, kukkunud aastaga üle 200 koha.

Forbes tuli teisipäeval välja oma värske miljardäride edetabeliga, millest selgub, et lõhe rikaste ja ülirikaste vahel käriseb aina laiemaks ja ülirikaste varandused on tõusnud uutesse kõrgustesse.

Üks edetabeli üllatajatest on Donald Trump. Kui mullu asus Trump selles edetabelis 544. kohal, siis tänavu alles 766. kohal.

USA presidendi vara on nüüd väärt vaid  3,1 miljardit dollarit, vähenedes aastaga 400 miljoni võrra. Samal ajal kui maailma rikkaimal mehel, Amazoni asutajal Jeff Bezosel, on taskus lausa 112 miljardit dollarit, kirjutab Guardian.

Bezos on esimene mees, kelle vara väärtus on ületanud 100 miljardi dollari piiri. Bezose jõukuse kasvu taga on Amazoni aktsiate kiire tõus eelmise aasta teises pooles.  Tema  saamine maailma rikkaimaks meheks on erakordne ka sellepoolest, et aastaid on seda kohta hoidnud Microsofti asutaja Bill Gates. 

Peamiselt televisiooni- ja kinnisvaraäris tegutsev Trump on saanud ühe valusa löögi aina kasvavalt e-kaubanduselt, mistõttu kaotas tema New Yorgi kaubandusmekas Viiendal Avenüül asuv Trump Tower mullu oma väärtusest 41 miljonit dollarit, kirjutab Forbes.

Samuti on samas piirkonnas asuvast Trumpile kuuluvast büroohoonest lahkumas kauaaegne üürnik Nike, kelle kasutada oli seal üle 6000 ruutmeetri. «Ma ei tea praegu kohe ühtegi potentsiaalselt rentnikku, kes vajaks nii palju pinda, » kommenteeris olukorda Manhattani kinnisvaramaakler Eric Anton. «Ja ma ka ei usu, et seal oleks praegu laienemist plaanivaid kaubamaju.»

Trumpile kuulub ka rida golfiklubisid, mis on aga rohkem mõjutatud poliitilisest valikust kui turusituatsioonist. Nii on paremas seisus need klubid, mis asuvad osariikides, mis hääletasid Trumpi poolt. Ja käive on vähenenud neis piirkondades, mis eelistanuks näha presidendina Hillary Clintonit.

Trumpi õnneks on üsna heas majanduslikus seisus tema Manhattani bürooruume pakkuv äriliin. 

Fakte värskest edetabelist

  • Esimest korda maailma rikkaimaiks saanud Amazoni asutajal Jeff Bezosel on nüüd sama palju vara kui 2,3 miljonil keskmisel ameeriklasel kokku.
  • Forbesi listis on 2200 miljardäri, vara väärtusega kokku 9,1 triljonit dollarit, mis on võrreldav poolega USA majanduskasvu väärtusest.
  • Sel aastal oli Forbesi edetabelis 259 uustulnukat, sealjuures kasvas miljardäridest naiste hulk 227-lt 2017. aastal 256le.
  • Maailma jõukaim naine on Walmarti asutaja Sam Waltoni tütar Alice Walton. Tema vara väärtuseks on 46 miljardit dollarit.
  • Kõige rohkem miljardäre ehk 585 tükki elab USAs. Järgneb nö laiendatud Hiina (Hiina, Hong Kong, Macau ja Taiwan) 476 miljardäriga, Saksamaa 123 miljardäriga, India 119 ja Venemaa 102 miljardäriga. 
  • USAs elab kõige rohkem miljardäre Californias, lausa 144 tükki.
  • Noorim miljardär on tänavu 21-aastane Alexandra Andresen, kellele kuulub läbi Norra investeerimisfirma Ferd vara väärtuses 1,4 miljardit dollarit. Vanuse poolest teisel kohal on samuti norralanna Katharina Andresen, kes on Alexandra õde. Tema vara väärtus on sama kui õel, sest neile kuulub võrdselt kokku 42 protsenti perefirmast. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles