Eesti suurima tuuleenergia tootja käive tegi ootamatu hüppe

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia juht Martin Kruus (keskel)
Nelja Energia juht Martin Kruus (keskel) Foto: Mihkel Maripuu

Eesti ja Baltikumi suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia kontserni käive suurenes mullu 49 protsenti, moodustades kolmes Balti riigis kokku 69,1 miljonit eurot võrreldes varasema aasta 46,7 miljoni euroga. 

Nelja Energia kontserni käibest moodustab 82 protsenti elektrituulikute toodang, mis oli 2017. aastal 761 gigavatt-tundi elektrienergiat võrreldes 2016 aasta 594 gigavatt-tunniga. Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul olid 2017. aasta märksõnadeks uued tootmisvõimsused ning keskmisest tugevam tuul.

«Nelja Energia käibe hüppelise kasvu taga on osaliselt Šilute tuulepark Leedus, mis valmis küll 2016. aastal, kuid töötas mullu esimest korda terve majandusaasta vältel. Lisaks suurele koguvõimsusele on selles tuulepargis uue põlvkonna tuulikud, mille tehnoloogia on ligi poole efektiivsem,» lausus Kruus.

Lisaks käivitas ettevõte eelmisel aastal oma esimese elektri ja soojuse koostootmisjaama ning pelletitootmise Lätis, mille tulu moodustab kuuendiku nende 2017. aasta käibest. Nelja Energia esimene pelletitehas asub Broceni piirkonnas Lääne-Lätis, kus eelmisel aastal toodeti 77 000 tonni pelleteid.

Nelja Energia kontserni puhaskasum oli möödunud aastal 10,7 miljonit eurot, aasta varem 8,7 miljonit eurot. Intressimaksete, maksude ning kulumieelne kasum (EBITDA) kasvas 24 protsenti 45 miljonile eurole.

Põhjamaade ja Eesti kapitalil baseeruv Nelja Energia on Baltimaade suurim tuuleenergia tootja ja arendaja. Ettevõttel on kahes Balti riigis tuuleparke koguvõimsusega 287 MW. Lisaks tuuleparkidele omab ettevõte Eestis ka kaht biogaasijaama ja Lätis koostootmisjaama ning pelletitootmist.

Ettevõtte bilansimaht on 439 miljonit eurot. Nelja Energia värskeimad taastuvenergia projektid on 60 MW Leedu Šilutė tuulepark, Brocēni koostootmisjaam ja pelletitehas Lätis ning Tooma tuulepargi 7,05 MW laiendus Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles