Juncker: EL valmistab ette vastumeetmeid USA kaubamärkide vastu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopqa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopqa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Liit kavandab vastumeetmeid mõnede juhtivate USA kaubamärkide vastu pärast seda, kui Ühendriikide president Donald Trump ähvardas üleilmse kaubandussõjaga, ütles reedel Euroopa Komisjon president Jean-Claude Juncker.

Trump teatas neljapäeval kavast kehtestada suured tollitariifid terase ja alumiiniumi sisseveole.

"Me ei kavatse istuda jõude, kui Euroopa tööstus ja töökohad ohtu satuvad. #EL valmistab ette imporditolle USA toodetele, sealhulgas Harley-Davidson, Bourbon ja Levi's," tsiteeris Junckerit Twitteris tema pressiesindaja.

EK asepresident, Soome ekspeaminister Jyrki Katainen ütles reedel AFP-le, et "väike võimaluse aken on veel avatud" ning Euroopa ei ole oht USA-le.

"See tähendab, et USA president ei ole veel ettepanekuid allkirjastanud. Seepärast me loodame, et ta kaalub veel uuesti oma eesmärke," ütles Katainen. "Me oleme väga lähedal kiiresti levivale kaubandussõjale ja sellises sõjas on ainult kaotajad, mitte võitjad."

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas reedel, et Trumpi plaan kahjustab nii USA kui teiste riikide majandust.

"USA presidendi teatatud impordipiirangud tekitavad tõenäoliselt kahju mitte ainult väljapool USA-d, vaid ka USA enda majandusele," ütles IMF-i kõneisik Gerry Rice avalduses.

Ta kutsus riike lahendama kaubanduserimeelsused ilma selliste äärmuslike sammudeta.

"Me julgustame USA-d ja tema kaubanduspartnereid tegema koos konstruktiivselt tööd ja vähendama kaubandustõkkeid ja lahendama kaubanduserimeelsused ilma selliseid erakorralisi meetmeid kasutamata."

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles