Eesti rahapesuskandaal rappis Danske Banki väärtust

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Bank.
Danske Bank. Foto: Tairo Lutter

Kahtlus, et Venemaa luureametkonna FSB ja president Vladimir Putini raha pesti läbi Danske Banki Eesti filiaali, vähendas selle etevõtte väärtust ligi 1,6 miljardi dollari võrra, kirjutas Newsru.

Danske Banki aktsia odavnes üle öö 4 protsendi võrra, kapitaliseeritus vähenes 1,6 miljardi dollari võrra, kui sai teatavaks kahtlus, et Eesti filiaal võis tegutseda eriteenistuste ja Venemaa tippjuhtkonnaga seotud venelaste rahapesu masinana.

Pangas toimub praegu rahapesu välja selgitamiseks sisemine kontroll, mis võib kesta kuni aasta lõpuni. Panga suhtes võib uurimise algatada samuti Eesti finantsinspektsioon.

Hiljuti avaldasid meediaväljaanded väite, et Putini perekonna liikmed ja FSB kaastöötajad võisid olla segatud mastaapsesse rahapesusse läbi Taani suurima panga. Sellekohane ettekanne saadeti panga juhtkonnale juba 2013. aastal. Ettekanne käsitles  panga Eesti filiaalis toimunud petuskeeme alates 2011. aastast, kui Suurbritannias registreeritud klient Lantana Trade esitas oma finantsaruannete kohta valeandmeid. Panga uurimise alla sattusid paarkümmend omavahel seotud ettevõtet, kes tegid omavahel sageli suuri rahaülekandeid.  2013. Danske Bank sulges nende ettevõtete arveldusarved.

Rahapesu kahtlust seostatakse 3 miljardi rubla kadumisega Venemaa pangast Promsberbank, mis läks 2016. aastal pankrotti. Üks selle panga juhte oli Igor Putin.

Kremli pressiesindaja aga kinnitas sellel nädala, et juhtum ei puuduta tema tööandjat, Kremlis einteata juhtunust midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles