Putin algatas maksuamnestia uue etapi (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin eelmisel neljapäeval aastapäevakõnet pidamas.
Vladimir Putin eelmisel neljapäeval aastapäevakõnet pidamas. Foto: ALEKSANDER ZEMLIANITŠENKO/AP/SCANPIX

Alates 1. märtsist kuni järgmise aasta 28. veebruarini saavad venelased karistamatult derklareerida välismaal asuvaid varasid nagu ettevõtted, arveldusarved ning kanda vara maksuvabalt üle Venemaale, teatas Newsru.

Tänavu veebruari keskel president Vladimir Putini poolt alla kirjutatud amnestia tähendab maksustamise eest varjatud kapitali nö seaduslikule väljale toomist ja maksukohustuse osalist kustutamist. Amnestia käigus saavad venelased vabatahtlikult deklareerida neile välismaal kuuluvaid varasid, need varad ka tegelike omanike nimele registreerida. Kui varassema amnestia käigus, mis toimus aastatel 2015-2016, sai deklareerida vaid nö avalikku vara, siis nüüd saab legaliseerida ka varjatud varasid, näiteks välismaa pankades enne 1. jaanuarit 2018 avatud arveid.

Arvete üle kandmist Venemale ja nendelt maksude tasumist ei nõuta. Kusjuures teises amnestias saavad osaleda kas need isikud, kes osalesid esimeses etapis.

Vastutasuks varade avaldamise eest vabastatakse nende omanikud maksukohustusest, administratiivsest ja kriminaalsest vastutusest varasema seaduserikkumise eest. Need, kes soovivad oma vara Venemale tuua, ei pea tasuma tulumaksu.

Maksuamnestia raames laekus Venemaa rahandusministeeriumile 2016. aastal 7200 deklaratsiooni, kuid ametnike ootused olid palju suuremad. Kui varem olid võimud huvitatud venelaste kapitali kodumale jõudmisest, siis pärast sanktsioonide kehtestamist on olukord muutunud ja Venemaa ärimehed, kes toetavad aktiivselt Kremli poliitikat, võivad eelistada kapitali tagasi toomist kodumaale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles