ExxonMobil väljub Venemaa naftaprojektidest

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ExxonMobili endine tegevjuht Rex Tillerson, kelle president Donald Trump määras ametisse astudes riigisekretäriks.
ExxonMobili endine tegevjuht Rex Tillerson, kelle president Donald Trump määras ametisse astudes riigisekretäriks. Foto: JIM WATSON/AFP

Ameerika naftakompanii ExxonMobil teatas, et väljub Venemaa valitsuse kontrollitava  Rosneftiga alustatud ühisprojektidest, sest Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu sanktsioonid ei võimalda jätkamist, vahendas Kommersant.

Mullu sai ExxonMobil 2 miljonit dollarit trahvi sanktsioonide rikkumise eest, sest ettevõte sõlmis 2014. aastal ebaseadusliku lepingu sanktsioonide alla pandud Rosnefti juhi Igor Setšiniga. Leping puudutas konsortsiumi Sahhalin-1 õigust Tšaivo leiukoha hõlvamiseks.

Mullu septembris aga kiitis Venemaa valitsus heaks ExxonMobili ja rahandusministeeriumi kokkuleppe ligi 600 miljoni dollari enam makstud maksude tagastamise kohta.

Rosneft kommenteeris Ameerika naftafirma väljumist ühisprojektidest kui sanktsioonidest tingitud ootuspärast sündmust, mida ExxonMobilil ei olnud võimalik vältida.

Venemaalt lahkumine toob ettevõttele oodatavalt kahju ligi 200 miljonit dollarit.

ExxonMobil oli 30protsendilise osalusega konsortsiumi Sahhalin-1 suurimaid aktsionäre. Sama suur osa kuulub Jaapani Sodecole. 20protsendiliste osadena kuulub ettevõte Rosneftile ja India ONGC-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles