Rain Rosimannus pääses Autorollo kahjude maksmisest (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus.
Rain Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna ringkonnakohus jõudis reedel teistkordselt otsuseni Autorollo pankrotikaasuses, leides, et Autorollo kunagise omaniku Väino Pentuse väimehelt Rain Rosimannuselt pole alust tekkinud kahjusid välja mõista.

Ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu 2014. aasta 27. juuni otsuse osas, milles maakohus mõistis Rain Rosimannuselt välja 135 657,98 eurot ja jättis menetluskulud tema enda kanda. Ringkonnakohus jättis OÜ Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki nõude Rain Rosimannuselt 176 600 euro ja viivise saamiseks rahuldamata ja Rain Rosimannuse menetluskulud Osaühingu Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki kanda.

Ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu otsuse ka osas, milles hageja nõue kolmandatele isikutele OÜ Autorollo võlgade maksmisega tekitatud kahju hüvitamiseks solidaarselt Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldati osaliselt ja mõisteti välja kahjuhüvitis 17 954,75 eurot ja viivis. Ringkonnakohus jättis selle nõude täielikult rahuldamata

Samuti tühistas ringkonnakohus maakohtu otsuse osas, milles mõisteti hageja kasuks kahe haagise müügiga seonduv kahju 6 135,52 eurot ja viivis solidaarselt Siim Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt välja. Ringkonnakohus jättis ka selle nõude rahuldamata. 

Maakohtu otsus jäi muutamata osas, milles maakohus jättis hageja esimese nõude Keit Pentus-Rosimannuse vastu rahuldamata ja jättis Keit Pentus-Rosimannuse menetluskulud Osaühingu Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki kanda. Samuti jäi otsus muutmata osas, milles maakohus jättis Osaühingu Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki, Siim Roode ning NJORD Advokaadibüroo OÜ menetluskulud nende endi kanda. 

Harju maakohtu 2014. aasta 27. juuni otsusega ja Tallinna ringkonnakohtu 2015. aasta 30. juuni otsusega lahendatud nõuded on jõustunud osas, millega Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki teine ja kolmas nõue jäid täielikult Rain Rosimannuse, Siim Roode, NJORD Advokaadibüroo OÜ ja Keit Pentus-Rosimannuse suhtes rahuldamata, OÜ Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki neljas nõue jäi Rain Rosimannuse ja Keit Pentus-Rosimannuse vastu täielikult ning Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu osaliselt rahuldamata.

Samuti on jõustunud lahend, mille järgi Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki viies nõue jäi Rain Rosimannuse ja Keit Pentus-Rosimannuse vastu täielikult rahuldamata ning Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu osaliselt rahuldamata. Samuti on jõustunud OÜ Roode & Partnerid vastu esitatud hagi osas menetluse lõpetamine riigikohtu 2016. aasta 13. aprilli otsusega ning Harju maakohtu 2014. aasta 27. juuni otsuse tühistamine osas, millega nõuded OÜ Roode & Partnerid vastu osaliselt rahuldati ja osaliselt jäeti rahuldamata. Samuti on jõustunud maakohtu otsus osas, milles maakohus jättis kolmandate isikute maakohtus kantud menetluskulud nende endi kanda.

Kohtuotsuse kehtiva resolutsiooni järgi tuleb rahuldada Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki hagi Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu osaliselt. Välja mõista Siim Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt OÜ Autorollo pankrotivarasse kahju hüvitamiseks 120 052,41 eurot ja viivis kuni reedeni summas 51 123,55 eurot. Alates laupäevast välja mõista Siim Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt OÜ Autorollo pankrotivarasse viivis summalt 120 052,41 kuni kohustuse täitmiseni.

Jätta rahuldamata OÜ Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki hagi Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse vastu. Lõpetada menetlus OÜ Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki hagis OÜ Roode & Partnerid vastu esitatud nõuete osas. Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse menetluskulud jätta Osaühingu Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki kanda. Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ menetluskulud ning OÜ Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki menetluskulud jätta nende endi kanda. 

Reedesele otsusele võib esitada kassatsiooni riigikohtule 30 päeva jooksul.

2012. aasta 3. detsembril esitas Autorollo pankrotihaldurid Harju maakohtule hagi Rain Rosimannuse, Siim Roode, OÜ Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ, Keit Pentus-Rosimannuse ja Väino Pentuse vastu, milles palus mõista kostjatelt solidaarselt välja kahjuhüvitise ja viivise. Hageja esitas kõigi kostjate vastu solidaarselt viis erinevatest asjaoludest tulenevat kahju hüvitamise nõuet.

Esiteks palus hageja mõista välja 176 600 euro suuruse kahjuhüvitise ja hagi esitamise ajaks sissenõutavaks muutunud viivise 36 107,07 eurot. Teise nõude rahuldamiseks palus hageja mõista välja 220 889,65 euro suuruse kahjuhüvitise ja sissenõutavaks muutunud viivise 41 386,09 eurot. Kolmandaks palus hageja mõista välja 9 784,11 eurot ja sissenõutavaks muutunud viivise 1 324,94 eurot. Neljanda nõude rahuldamiseks palus hageja mõista välja 24 010,58 eurot ja sissenõutavaks muutunud viivise 4 850,96 eurot. Viiendaks palus hageja mõista välja 24 648,98 eurot ja sissenõutavaks muutunud viivise 3 829,50 eurot.

Lisaks palus hageja mõista kõigilt põhinõuetelt välja ka alates 01.12.2012 viivise seadusjärgses määras kuni kohustuse täitmiseni. Menetluskulud palus hageja jätta kostjate kanda. Harju maakohus jättis 2013. aasta 12. aprilli määrusega hagi Väino Pentuse vastu läbi vaatamata, kuna sama nõue oli esitatud ka Pentuse pankrotimenetluses ja pankrotimenetlus lõppes raugemisega. 

Praeguses ringkonnakohtu menetluses oli vaidluse all hageja esimene nõue kahju hüvitise 176 600 eurot ja viivise saamiseks Rain Rosimannuse, Siim Roode, NJORD Advokaadibüroo OÜ ja Keit Pentus-Rosimannuse vastu, hageja neljas ja viies nõue Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu ulatuses, milles need nõuded nimetatud kostjate vastu rahuldati, ehk neljas nõue 17 954,75 euro ja viivise ning viies nõue 6 135,52 euro ja viivise väljamõistmise osas. 

Autorollo pankrot kuulutati välja 2011 aastal. 2012. aastal esitas pankrotitoimkonna kontrolli alla liikunud Autorollo ligi 580 000-eurose tsiviilhagi Keit Pentus-Rosimannuse, Rain Rosimannuse ja advokaat Siim Roode ning Roode osalusega ettevõtete Roode & Partnerid ning MAQS Law Firm Advokaadibüroo vastu.

Hageja näeb neil süüd Autorollo võlausaldajate kahjustamises ja ettevõttest vara väljaviimises.

Kohus vabastas hagist eraisiku pankroti läbimise tõttu ministri isa Väino Pentuse, kellele Autorollo kuulus.

Keit Pentus-Rosimannus: õiglus võitis

Keit Pentus-Rosimannus ütles tänast kohtuotsust kommenteerides, et õiglus võitis ja tema vastu algusest peale alusetult esitatud valekaebused kaotasid. «Tänaseks on kõik Eesti kohtuastmed kokku viiel korral lükanud tagasi kõik minu vastu esitatud kaebused ja viiel erineval moel öelnud, et need on olnud algusest peale alusetud,» märkis ta.

Pentus-Rosimannus kordas veelkord, et ta ei teinud oma isale raskel ajal inimlikult toeks olles mitte midagi valesti. «Ei oma südametunnistuse ega seaduse ega kolmandate isikute ees,» lisas ta.

«Mul on hea meel, et hoolimata minu vastas olnud poole massiivsetest vandenõuteooriate levitamisest, ühiskondliku viha kütmisest ja meedia kaudu kohtu mõjutamise katsetest sündis minu osas ka sel korral õiglane otsus,» ütles poliitik.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles