Hiina parlamendist on saanud miljardäride klubi (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pony Ma.
Pony Ma. Foto: Bobby Yip/Reuters/Scanpix

Hiinas, kus suuremad otsused teeb Kommunistlik Partei, on parlamendi liikmete poliitiline mõju väga väike. Selle asemel on sealsetel parlamendisaadikutel palju raha ja see aina kasvab.

Analüüsikeskuse Hurun Report, mis jälgib jõukaid hiinlasi, on välja arvutanud, et Hiina 153 superrikka parlamendiliikme vara netoväärtus (vara miinus laenud -T.O) on kokku 650 miljardit dollarit. See on vaid veidi vähem kui Šveitsi sisemajanduse kogutoodang, kirjutab The New York Times.

Samal ajal kui president Xi Jinping lubab vähendada hiinlaste sissetulekute erinevust ja võidelda vaesuse vastu, on riigi seadusandjate vara kiiresti kasvamas. Eelmise aasta alguseks oli parlamendisaadikute vara kasvanud kaks korda 500 miljardi dollarini, nüüdseks on kostud veel kolmandiku võrra.

Ka Hiinas tervikuna kasvab miljardäride arv mühinal. Eelmisel aastal kasvas see 201 võrra ehk keskmiselt neli miljardäri nädalas, mis on 40 protsenti rohkem kui USAs.

Hiina rikkaim parlamendisaadik on samal ajal ka kõige rikkaim Hiina elanik. Selleks on tehnoloogiagigandi Tencent asutaja Pony Ma, kelle vara väärtus on 47 miljardit dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles