USA sõjalevad saavad omale võimsa lasersüsteemi HELIOS

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockheed Martini illustratsioon HELIOS laserist töös.
Lockheed Martini illustratsioon HELIOS laserist töös. Foto: Lockheed Martin

USA merevägi ja kaitsetööstur Lockheed Martin sõlmisid lepingu väärtuses 150 miljonit dollarit, et luua 2020. aastaks lahingkõlbulik lasersüsteem HELIOS.

Täpsemalt öeldes kätkeb leping endas kahte erineva laseri loomist: üks on mõeldud paigaldamiseks kalda installatsioonidele ja teine Arleigh Burke klassi raketihävitajatele. Lepingu järgi peab Lockheed modifitseerima ka USA raketilaevadel kasutatavat integreeritud sihtimissüsteemi Aegis, et see oskaks kasutada laserit nii relva kui teleskoobina.

Merevägi peab omalt poolt tagama HELIOS süsteemile jõuallika ja jahutuse. Tegu võib olla mereväe jaoks ülimalt keerulise väljakutsega, sest Arleigh Burke ei ole disainitud tohutult lisa-elektrit tootma. Samuti kipuvad võimsad laserid minema kasutamise ajal väga kuumaks.

Lockheed Martin ei ole HELIOS süsteemi kohta veel kuigi palju infot avaldanud, kuid selle võimsus peaks jääma vahemikku 60 - 150 kilovatti. See tähendab, et uus laser võib olla kuni viis korda võimsam 2014. aastal Pärsia lahel katsetatud 30-vatisest LAWS laserist. Sõjalaevale USS Ponce paigaldatud LAWS suutis lasta alla droone, kahjustada väiksemaid paate ja pimestada andureid.

Erinevalt LAWS laserist tahetakse HELIOS võtta kasutusele kogu laevastikus ja nagu eelpool mainitud, siis integreeritakse see ka Aegis süsteemi. HELIOS peaks lootuste kohaselt suutma lasta alla ka madalamal kiirusel liikuvaid rakette.

Kui merevägi jääb 2020. aastal esialgsete katsetustega rahule, võib Lockheed saada lepingu järgi kuni täiendavad 942 miljonit dollarit, et toota süsteemi suuremates kogustes ja paigaldada need kõigile teenistuses olevatele Arleigh Burke laevadele (mida on hetkel 64). Samuti tuleks koolitada meeskondi neid kasutama.

Kui HELIOS peaks osutuma aga tehniliselt liiga keeruliseks või kui süsteemi võimekus ei vasta mereväe ootustele, siis võib HELIOS jääda ühekordseks eksperimendiks, just nagu LAWS.

HELIOS on edasiarendus mitmetest Lockheed Martini praegustest süsteemidest nagu ATHENA ja ALADIN.

HELIOS tähendab:

  • HEL - High Energy Laser. Tegu on hävitava laserrelvaga.
  • IO - Integrated Optical-dazzler. Laserit on madalamal võimsusel võimalik kasutada erinevate vastase süsteemide pimestamiseks.
  • S - Surveillance. Laserid vajavad äärmiselt täpset optikat ja seda on võimalik kasutada ka väga võimsa teleskoobina.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles