Lõuna-Korea kärbib ebainimlikku 68-tunnist töönädalat

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea pealinn Soul.
Lõuna-Korea pealinn Soul. Foto: SCANPIX

Ületöötamisega võitlev Lõuna-Korea võttis vastu seaduse, mille järgi vähendatakse senist maksimaalset 68-tunnist töönädalat 52 peale. 

Vaatamata suurkorporatsioonide vastuseisule võttis parlament seaduse vastu ülekaaluka häälteenamusega. President Moon Jae-in, kes tõstis mullu 16 protsendi võrra ka miinimumpalka, on võtnud oma eesmärgiks äärmiselt madala sündivuse parandamise ning elatustaseme tõstmise, kirjutab The Guardian.

Vähemate töötundidega loodetakse tekitada ka uusi töökohti, tõsta produktiivsust ja parandada üleüldiselt inimeste elujärge. Uus seadus jõustub juulis ja hakkab kõigepealt kehtima ainult suurfirmadele.

Lõuna-Koreas kujunes sarnaselt Jaapaniga 80-ndate majandusbuumi ajal välja tõeline töönarkomaania kultuur, mis saatis sündivuse sügavasse langusesse. Tulemuseks on äärmiselt kiiresti vananev elanikkond. 

Praegu töötavad Lõuna-Korea elanikud näiteks ligemale 400 tundi aastas rohkem, kui Suurbritannia ja Austraalia elanikud. 

Uue seaduse järgi koosneb töönädal 40 töötunnist ja 12 ületöö tunnist. Suurfirmadele võib sellisel juhul seniste tootmistasemete hoidmine minna aga maksma kuni 11 miljardit dollarit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles