Inimkond käivitab Kuul 4G võrgu

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuukulgurid
Kuukulgurid Foto: PTScientists

Mobiilitööstuse gigandid Vodafone ja Nokia plaanivad koostöös Saksa kosmosetehnoloogia ettevõttega PTScientist käivitada juba järgmisel aastal 4G mobiilivõrgu Kuul.

Ettevõtete teatel on võrk Maa kaaslasel vajalik selleks, et kuukulgurid saaksid edastada infot baasmoodulisse. Eelkõige käib jutt HD-kvaliteedis video striimimisest, mis baasjaama kaudu Maale edastatakse.

Täpsemalt hakkab Vodafone’i tugijaama toodetav 4G võrk kasutama 1800 MHz sagedust, et saata andmed ALINA-nimelisse navigatsioonijaamajaama (Autonomous Landing and Navigation Module), mis omakorda edastab andmed Kuult Berliini, vahendab portaal Engadget.

«Saadame kaks kulgurit Kuu pinnale ja kogume suurel hulgal teaduslile andmeid, HD-videoid ja fotosid. Probleem on aga selles, et me ei saa seda kõike edastad otse kulguritelt Maale, kuna see võtab liiga palju energiat. Seega saame Kuul 4G võrku kasutades saata andmed baasjaama, millel on palju suurem energiavaru,» ütles PTScientist esindaja Kate Arkless Gray BBC-ile.

Kõik see loob võimaluse striimida otsepilti otse Kuult Maale.

PTScientist plaanib koostöös Audiga toodetavad kulgurid saata Kuule 2019. aastal. Stardikohaks on USAs asuv Cape Canaverali kosmodroom ning kanderaketiks SpaceX Falcon 9. 

Eestis on 4G võrgu leviala hetkel alla 90 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles