Analüütikute hinnangul jääb mullune majanduskasv ilmselt alla viie protsendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Eesti suuremate pankade analüütikute hinnangul jääb eelmise aasta majanduskasv tõenäoliselt alla viie protsendi, kuid ühekordsete tegurite mõjul võib kasv ka ootusi ületada.

«Praeguste andmete järgi jäi meie hinnangul 2017. aasta majanduskasv 4,5 protsendi piiresse. Samas ei saa välistada ka sellest mõnevõrra erinevat tulemust, kuna nii väikeses majanduses nagu Eesti võivad nii ühekordsed tegurid kui ka statistilised arvestused prognoosiga võrreldes erinevusi tekitada,» ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina BNS-ile. Viimati prognoosis Swedbank möödunud aasta majanduskasvuks tänavu jaanuaris 4,4 protsenti.

SEB pank prognoosis novembri lõpus 2017. aasta majanduskasvuks 4,1 protsenti. «Aasta lõikes võib majanduskasv natuke prognoosist ülesse poole tulla,» ütles SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor BNSile, kuid lisas, et viie protsendilist kasvu ilmselt siiski ei tulnud.

Kui veel jaanuaris eeldas Luminori üks emapank Nordea 2017. aasta majanduskasvuks neli protsenti, siis Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul kasvas Eesti majandus mullu 4,4 protsenti. «Arvestades ehitussektori tugevust ka neljandas kvartalis ja madalalt tasemelt taastuvaid investeerimismahtusid, ei olda kaugel viie protsendi märgist,» märkis Palm.

«Eesti majanduskasvu tulemus on olümpiamedalit väärt, kuid nagu alati on ühe numbri taustal olulised nii taustsüsteem, kasvuallikad kui ka näiteks edasised struktuursed väljakutsed. Kasv püsib sisenõudluse toel kiire ja investeeringuid toetavad Euroopa Liidu (EL) struktuurifondi rahad,» lisas Palm.

Mertsina hinnangul oli neljas kvartal ootuspäraselt tugeva kasvuga. «Ekspordikasv oli kolmandast kvartalist oluliselt kiirem ning ekspordi ja impordi vahe ehk puhaseksport oli rohkem majanduskasvu toetav, tööstussektori kasv oli tugevam, ehitussektori kiire kasv jätkus ning ka sisemajanduse koguprodukti (SKP) arvestusse minevate maksude laekumine oli neljandas kvartalis veidi parem, kui kolmandas. Meie hinnangul investeeringute kiire kasv jätkus, kuid eratarbimise kasv tõenäoliselt aeglustus veidi,» sõnas ta.

Mertsina sõnul tuleb aga arvesse võtta seda, et majanduskasv kiirenes oluliselt 2016. Aasta viimases kvartalis, mistõttu on ka võrdlusbaas 2017. Aastal kõrgem. «Siiski, kokkuvõttes jäi möödunudaastane SKP kasv tugevaks,» ütles Swedbanki peaökonomist.

Tõnu Palmi sõnul oli Eesti majanduskasvu tulemuse taustal ka väga kiire 2,5-protsendiline kasv euroalas ning positiivse üllatajana Soome 3,4-protsendilise majanduskasvuga. «Kui naabritel läheb hästi, siis sellest on vaid heameel,» märkis ta.

Statistikaamet avaldab kolmapäeval eelmise aasta neljanda kvartali andmed Eesti SKP kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles