Politseile teatati mullu sadadest investeerimispettuse kõnedest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petukõne. Pilt on illustratiivne.
Petukõne. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eestis on välismaalt tehtavate investeerimissoovitusi pakkuvate petukõnede kohta politseile teada antud möödunud aastal mitmesajal juhul, suurimat kahju kandnud ohver kaotas petuskeemiga mitukümmend tuhat eurot.

«Petukõnesid, milledes ollakse pealetükkivad ning veendakse inimesi investeerima erinevatesse ettevõtetesse või krüptovaluutadesse, on toimunud ka Eestis. Eelmisel aastal oli Põhja prefektuurile teatatud juhtumeid 200 ringis,» ütles politsei- ja piriivalveameti (PPA) põhja prefektuuri kriminaalbüroo kelmuste ja küberkuritegude talituse juht Hannes Kelt BNS-ile.

«Paljud nendest teadetest on olnud heade kodanike poolt, kes on tundnud kelmuse ära ja soovisid ka üldsust hoiatada. Oli ka juhtumeid, kus inimesed kaotasid oma raha ehk siis inimesed investeerisid oma raha selliste kõnede tagajärjel, kuid hiljem oma alginvesteeringut või teenitud kasumit välja võtta ei olnud enam võimalik. Kahjud ulatusid mõnest sajast eurost mitmekümne tuhandeni,» lisas Kelt.

Politsei teatel ei ole selle skeemi järgi tegutsevaid isikuid Eestis kinni peetud. «Hetkel teadaolevalt ei ole tegu Eestis pesitsevate kurjategijatega, mistõttu on politseil tagantjärgi väga vähe võimalik teha raha tagasisaamiseks,» märkis Kelt.

«Suur roll on siin inimestel endal, soovitan jääda suuri investeeringuid tehes kriitiliseks ja mitte alluma suurtele kasumilubadustele. Investeerimine oma olemuselt ei ole garanteeritud kasumiga tegevusvaldkond ning enne varakäsutust tuleb kindlasti konsulteerida selle ala spetsialistiga,» sõnas kelmuste ja küberkuritegude talituse juht.

Soome Helsingin Sanomati teatel on Soomes viimastel aastatel langenud valdavalt Hong Kongi päritolu väitvate telefonipetturite ohvriks ligi 70 soomlast, kes on kaotanud keskmiselt 70 000 eurot.

Tavaliselt tuleb kõne inglise keelt kõnelevalt isikult, kes väidab end olevat mõne välismaa firma esindaja ning pakub ohvritele suure garanteeritud tootlusega investeerimisvõimalusi.

Soome politsei teatel on petuskeem laialdane kogu Euroopas ning nende ohvrid on kaotanud kümneid miljoneid eurosid.

Ka BNS-i kontorisse on viimastel kuudel helistanud isikud, kes väidavad, et asuvad Hong-Kongis ja soovivad inimest investeerima meelitada. Nende küsitlemise järel on ilmnenud, et tegelikult paiknevad nad Indias Bangalores ja kasutavad valenimesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles