Merevee taseme langus peatas Hiiumaa liinil laevaliikluse, mandrile saab läbi Saaremaa (4)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heltermaa sadam Hiiumaal
Heltermaa sadam Hiiumaal Foto: Mihkel Maripuu

Madal mereveetase on hetkel laevaliikluse Hiiumaa liinil peatanud. Kuna järgnevate reiside toimumine ei ole kindel, siis tänastele reisidele enam eelmüügist pileteid osta ei saa. Käima on pandud asendusliin.

Seoses laevaliikluse peatumisega mandri ja Hiiumaa vahel, on korraldatud asendusreisid Hiiumaa ja Saaremaa vahel. Kihnu veeteed annavad teada, et seoses Rohuküla-Heltermaa parvlaevaliikluse peatumisega on maanteeamet tellinud reisiparvlaevaga Soela lisareisid Sõru-Triigi liinil. Järgmised lisaväljumised toimuvad: kell 13.00 Triigist ja kell 14.30 Sõrult. Samuti kell 16.00 Triigist ja kell 17.30 Sõrult.

Piletite eelmüüki ei toimu, pileteid saab soetada vaid laeval kohapeal elava järjekorra alusel. Laev mahutab 30 sõiduautot ja 200 reisijat. Kuna laeva mahutavus on väike, palutakse neid reise kasutada vaid tungival vajadusel.

TS Laevade esindaja Sirle Arro sõnul toimus viimane reis Hiiumaa liinil kell 10.30 väljumisega Rohukülast, kuid firma oli juba siis sunnitud sõidukeid maha jätma. Samuti on tühistatud kella 12.30 reis Heltermaalt ning kella 14.30 reis Rohukülast.

TS Laevade peakapten- mereohutusjuhi Jaanus Matso sõnul näitavad TTÜ Meresüsteemide Instituudi prognoosid, et veetase Hiiumaa liinil võib langeda sellisel määral, et ohutu laevaliiklus ei ole enam tagatud.  

«Tagamaks ohutu laevaliiklus Rukki kanalis peab laeva kiilu all olema vähemalt 45 cm vett. Täna hommikul kell 08.30 Heltermaal väljunud laevareisile saime peale võtta vaid loetud arvu sõidukeid, maha jäi 21 sõidukit. Tuginedes lähitundide meretaseme prognoosidele, mis näitavad veetaseme jätkuvat langust, siis on üsna tõenäoline, et laevakaptenitel tuleb teha otsus laevaliikluse ajutiseks katkestamiseks Rohuküla ja Heltermaa vahel,» rääkis Matso hommikul.

TS Laevad palub reisijatelt mõistvat suhtumist ning palub enne sadamasse tulekut jälgida operatiivset infot praamid.ee veebilehel ja Facebookis. Laevakaptenid teevad jooksvalt otsuseid lähtudes reisijate, sõidukite ja laeva ohutusest. Ühtlasi vabandab firma võimalike ebamugavuste pärast.

Loe veel: Muhumaalt, Hiiumaalt ja Kihnust saab varsti autoga mandrile sõita

Ehkki maanteeamet teeb juba ettevalmistusi mandri ning Hiiumaa vahelise jäätee avamiseks, siis enne nädala lõppu tõenäoliselt talvetee avamist veel loota ei ole. Maanteameti avalike suhete osakonnast kinnitati Postimehele, et hetkel küll uuringud tee rajamiseks käivad, kuid enne nende lõppu pole võimalik veel otsuseid teha.

TTÜ Meresüsteemide Instituudi Meretaseme Infosüsteemi reaalajas mõõteandmed ja prognoos on nähtav:

http://on-line.msi.ttu.ee/meretase/graph.php?jaam=rohukyla&bk77

Täna avati Laaksaare–Piirissaare jäätee sõiduautodele

Tänasest, 27. veebruarist 2018 on alates kella 9.00 avatud Laaksaare–Piirissaare jäätee sõidukitele massiga kuni 2 tonni. 20. veebruaril avati jäätee kuni 0,5 tonnistele sõidukitele.

Jäätee pikkusega 8,5 km on avatud valgel ajal kell 9.00-16.00. Jääteel on 5. kilomeetril pragu, kuhu on ehitatud ülesõit. Teed hooldab AS Eesti Teed.

Kõik jääteele peale- ja mahaminekud tuleb registreerida Politsei- ja Piirivalveametis.

Vastavalt ilmastikuoludele võib ette tulla jääteede erakorralist sulgemist. Jääteede hetkeolukorda soovitame vaadata Maanteeameti jääteede kaardilt, mida täiendatakse uue info korral. Sõidukijuhtidel palume rangelt kinni pidada trassile paigaldatud liikluskorraldusest ja jääteel liiklemise korrast.

Jääteel liiklemise kord:

•    jäätee on liiklemiseks avatud ainult valge ajal, alla 300 m nähtavuse korral liiklus suletakse;

•    soovitav sõidukiirus on kuni 25 km/h või 40-70 km/h (kiirusel 25-40 km/h võib sõiduk tekitada jää lõhkumist soodustavat resonantslainet);

•    jääteele võib sõita ainult tähistatud kohtadest, minimaalselt 2 minutilise ajavahemiku järel;

•    sõiduki vahet eessõitjaga tuleb hoida vähemalt 250 m;

•    keelatud on eessõitjast möödumine ja kahesuunaline sõit samal sõidurajal;

•    tähistatud jääteest kõrvale sõita ei ole lubatud;

•    turvavööd peab hoidma lahti ja tuleb jälgida, et sõiduki uksed oleks kergesti avatavad;

•    ebatasased kohad tuleb ületada võimalikult väikese kiirusega;

•    jääteel ei tohi autot seisma jätta, kihutada, liigelda tuisuga, uduga, pimedas.

Jääteele sõites salvesta mobiiltelefoni jäätee alguse viidal olev valvetalituse number, et vajadusel abi kutsuda.

Tungiv palve sõidukijuhtidele: mitte sõita seni avamata jääteedele, see on eluohtlik!

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles