Omniva käive kasvas mullu ligi saja miljoni euroni

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omniva postiautod.
Omniva postiautod. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Möödunud aastal kasvas Omniva kontsern koduturul Baltikumis nii pakiäri kui ka infoäri valdkonnas. Eesti turul osutatava postiäri tulu püsis möödunud aasta tasemel.

2017. aastal moodustas kontserni äritulu kokku 99,8 miljonit eurot, suurenedes eelmise aastaga võrreldes neli protsenti. Enim mõjutasid pakiäri ja infoäri kasv koduturul ning postiäri tulude säilimine. Jätkuvalt näitasid kiiret kasvu Omniva tütarettevõtted Lätis ja Leedus, teatas Omniva pressiteates.

«Sel aastal saab Omniva saja-aastaseks, samal ajal läheneme ka oma käibelt sajale miljonile. See on ettevõtte jaoks märgilise tähendusega,» ütles Omniva juhatuse esimees Joona Saluveer. «Eriti rõõmustavaks teeb selle saavutuse kasv põhiäris ja koduturul Baltikumis.»

Kontserni pakiäri teenuste müügitulu kasvas 2017. aastal 12 protsenti. Kiireimat kasvu näitas inimeste eelistatud pakiautomaaditeenus, mille müügitulu kasvas Baltikumis 42 protsenti, sh Eestis 26 protsenti, Lätis 59 protsenti ja Leedus 93 protsenti.

Pakiautomaaditeenuse mahu kasvu mõjutasid peamiselt e-kaubanduse kiire areng ja Omniva pakiautomaatide võrgu jätkuv laiendamine. Kokku toimetas Omniva 2017. aastal pakiautomaatide kaudu klientidele kätte 45% rohkem pakke kui 2016. aastal. Kullerteenuste müügitulu kasvas Baltikumis viis protsenti.

Omniva haldab suurimat pakiautomaadivõrgustikku kogu Baltikumis. «Pakiautomaatide võrgustiku laiendamisega jätkame ka käesoleval aastal ning suuremalt kui kunagi varem. Teisel poolaastal plaanime praeguse pakiautomaadivõrgustiku peaaegu kahekordistada,» ütles Saluveer. «Ühtlasi arendame pakiautomaatidele ka uut tarkvara, mille abil saame oma klientidele veelgi paremat teenust pakkuda».

Kiireimat kasvu kogu kontsernis näitasid Omniva tütarettevõtted Lätis ja Leedus. 2017. aastal jätkus Läti üksuse käibekasv – nii pakiautomaadi- kui ka kullerteenuse käive kasvas võrreldes 2016. aastaga ligi 50 protsenti. Suurenenud pakiautomaaditeenuse mahtude teenindamiseks suurendati Lätis pakiautomaadi võrgustikku 2017. aastal 30 automaadi võrra. Kogu müügitulu kasvas Omniva Läti üksuses võrreldes 2016. aastaga 58 protsenti ning ulatus enam kui nelja miljoni euroni.

Leedus kasvas Omniva pakiautomaadi teenuse müügitulu 2017. aastal ligi kaks korda. Kogu Omniva Leedu üksuse müügitulu suurenes võrreldes 2016. aastaga 25 protsenti ning ulatus üle 4,5 miljoni euro.

Postiäri teenuste müügitulu kasvas 2017. aastal 0,8 protsenti, ehk 256 000 eurot, teenuste tulu mõjutasid 2017.aastal toimunud kohalike omavalitsuste valimised. Siseriikliku kirjateenuse maht jätkas varasemate aastate langustrendi, langedes 2016. aastaga võrreldes 12 protsenti.

Rahvusvahelise äri teenuste müügitulu jäi möödunud aastal sarnaselt 2016. aastale 29 miljoni euro ligi. Rahvusvahelise äri sisuks on eeskätt Hiina kaupade transiit üle kogu maailma. 2017. aastal edastati saadetisi ligi sajasse sihtriiki. Enim saadetisi liikus Baltikumi, Ida-Euroopa ning Skandinaavia suunal.

Baltikumi vaates kasvas ka Omniva infoäri teenuste müügitulu 2017. aastal 26 protsenti, jõudes 1,8 miljoni euroni. Omniva infoäri teenuste valdkonda kuuluvad ostu- ja müügiarvete vastuvõtmine nii elektroonselt kui ka füüsilisel kujul, arvete haldus ning väljastamine elektroonselt.

Kontserni tütarettevõtte Maksekeskuse müügitulu kasvas võrreldes 2016. aastaga 101 protsenti. 2018. aastaks planeerib AS Maksekeskus jätkata olemasoleva IT-platvormi täiustamist ning laiendada tegevust Läti turul. Omnival on Maksekeskuses 57 protsendi suurune osalus.

Kontserni kulu oli 2017. aastal 99 miljonit eurot, mis on viis protsenti rohkem kui aasta tagasi. Kulude kasvu mõjutas tööjõukulude kasv, mida mõjutas nii miinimumpalga kasv kui ka ettevõtte esmatasandi töötajate suurim palgatõus läbi aastate.

2017. aastal tegi kontsern investeeringuid kokku summas 3,7 miljonit eurot, aasta varem investeeris kontsern 7,7 miljonit eurot. Olulisema osa investeeringutest moodustasid transpordivahendid, pakiautomaadid, seadmed ning tarkvara.

Kontserni kasuminäitajad avaldatakse auditeeritud majandustulemustes, mis avaldatakse märtsi lõpus. 

Omniva kontserni põhitegevusala on posti-, logistika- ja infologistikateenuste osutamine ning e-arvete käitlemine. Lisaks emaettevõttele AS Eesti Post kuuluvad kontserni tütar- ja sidusettevõtted. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse osutamine Läti ja Leedu turul.

ASi Maksekeskus tegevusala on makselahenduste pakkumine e-kaubandusega tegelevatele ettevõtetele Baltikumis. OÜ Post11 pakub rahvusvahelisi logistilisi terviklahendusi kaupade kättetoimetamiseks üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles