Postimehe video ja fotod: mobiilikongressi tabasid Barcelonas tänavarahutused (5)

Aivar Pau
, Barcelona
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Barcelonas
Meeleavaldused Barcelonas Foto: Aivar Pau

Kogu tehnoloogiamaailma tähelepanu on sel nädalal pühendatud Barcelonas toimuvale mobiilimessile Mobile World Congress (MWC) ning seda kasutasid nähtavate ja häälekate protestide korraldamiseks ettearvatult ära Kataloonia iseseisvuslased.

Separatistid, kelle osakaal on viimaste uuringute kohaselt langenud 40,8 protsendini katalaanidest, olid nimelt juba ette teada andnud, et asuvad just sel nädalal linnatänavail nõudma katalaanide vastaste repressioonide lõpetamist, poliitvangide vabastamist ning et näidata jätkuvat soovi Hispaaniast eralduda.

MWC-le saabuvaid tuhandete tehnoloogiaettevõtete esindajaid, ajakirjanikke ja messikülalisi ootasid eile juba lennujaamas ees kinniteibitud suudega meeleavaldajad, varustatud lippude ja plakatitega.

Meeleavaldus Barcelona lennujaamas
Meeleavaldus Barcelona lennujaamas Foto: Aivar Pau
Meeleavaldus Barcelona lennujaamas
Meeleavaldus Barcelona lennujaamas Foto: Aivar Pau

Linnapildis on näha Kataloonia lippudega kaetud korterelamute rõdusid, väiksemaid meeleavaldusi on pidevalt metroojaamade juures, paljud kannavad rinnas kollaseid linte poliitvangide toetuseks.

Kõige suurem meeleavaldus toimus eile õhtul barokkmuusika palee lähistel, kus Barcelonasse MWCd avama saabunud Hispaania kuningas Felipe külaliste auks õhtusöögi korraldas. Meeleavaldus möödus rahulikult, ent häälekalt, inimesed tagusid kokku metalltaldrikuid ja kõike muud, mis heli tegi. Kohaliku meedia teatel pidas politsei kinni vaid kaks separatisti.

Postimehe video kella 22 paiku õhtul:

Kusjuures, sellest õhtusöögist ei võtnud osa Kataloonia IT-minister, et protestida nii kuningas Felipe oktoobris peetud kõne vastu, kus see õigustas politsei brutaalset käitumist varasemate meeleavalduste käigus.

Politsei oli blokeerinud kõik palee lähistele viivad tänavad, nii hoiti ka lahus meeleavaldajad ja muu linnas ringi liikuv rahvas:

Meeleavaldused Barcelonas
Meeleavaldused Barcelonas Foto: Aivar Pau
Meeleavaldused Barcelonas
Meeleavaldused Barcelonas Foto: Aivar Pau

Kataloonia iseseisvuse pooldajate hulk on langenud 48,6 protsendilt oktoobris 40,8 protsendini veebruaris. Kataloonia piirkondlik president Carel Puigdemont on jätkuvalt eksiilis Brüsselis. Kataloonia valitsus on tagandatud ja seda juhitakse novembrist alates Madridist.

Protestirõdud Barcelonas
Protestirõdud Barcelonas Foto: Aivar Pau

Lisaks kuninga visiidile on protestide teiseks ajendiks saanud sel nädalal Hispaania peaministri Mariano Rajoy ettepanek muuta hispaania keel katalaani koolides peamiseks õppekeeleks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles