Pyeongchangi pärand: kas olümpiamängud olid oma hinda väärt?

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyeongchangi taliolümpiamängude lõputseremoonia.
Pyeongchangi taliolümpiamängude lõputseremoonia. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

Pyeongchangi taliolümpiamängud on läinud Lõuna-Koreale maksma 13 miljardit dollarit ja pannud eksperte küsima, kas olümpiamängude võõrustamine on riikidele sellist finantskoormat väärt?

Olümpiamängud on üha kasvavate kulutuste pärast saanud juba kurikuulsaks. 2014. aasta Venemaa taliolümpiamängud Sotšis läksid riigile maksma 50 miljardit dollarit. Montreal maksis 1976. aastal peetud olümpiamängude võlgu tagasi peaaegu 30 aastat. Küsimus on, kas Pyeongchangi ootab sama saatus?

Lõuna-Korea analüütikud paistavad olevat optimistlikud. Hyundai uurimisinstituudi prognooside kohaselt genereerivad taliolümpiamängud riigile majandusaktiivsuse pealt umbes 40 miljardit dollarit.

Paljud eksperdid aga sellist optmismi ei jaga, sest Pyeongchangi ehitatud infrastruktuur seisab silmitsi äärmiselt ebakindla tulevikuga. 35 000 istmega staadion ehitati ainult kahe ürituse jaoks, milleks on ava- ja lõputseremoonia. Nüüd lammutatakse staadion osaliselt ära ja muudetakse teatriks.

Tegu on iseenesest loogilise otsusega, sest staadion võib mahutada kogu Pyeongchangi elanikkonda. Mis saab aga ülejäänud hoonestusest, on hetkel vägagi ebaselge. Nende ülevalpidamine muutiks linnale kahtlemata väga koormavaks ja neid saaks kasutada raha teenimiseks ainult külmal ajal aastast.

Pyeongchang plaanitakse nüüd muuta talispordi ja turismi sihtkohaks, kuid Lõuna-Korea president Park on juba muret tundnud selle üle, et tegu on suhteliselt raskesti ligipääsetava kohaga, mis on suurtest asulatest kaugel ega sisalda just kuigi palju ööbimiskohti.

Kui Pyeongchang ei suuda turismiäri käima panna, võib see tekitada väga suure probleemi Gangwoni provintsile, kus linn paikneb. Tegu on nimelt ühe Lõuna-Korea kõige vaesema piirkonnaga ja olümpiahoonete käimas hoidmine võib tõmmata kohaliku omavalitsuse miinusesse.

Arvatakse, et olümpiamängud võivad Gangwonile nüüdsest minna maksma umbes üheksa miljonit dollarit aastas ning mängudejärgne koristustöö võib maksma minna kuni 90 miljonit dollarit.

Allikas: CNN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles